Videon är inte längre tillgänglig
Det är en härlig höstdag och ute på den stora gården utanför Ostronstigens förskola på Djupviken i Piteå tillverkar barnen egna sandkakor, leker kiosk, kastar löv på varandra och har roligt med en vattenslang.
Susanne Johansson, förskollärare och även driftsansvarig på förskolan poängtera att hon verkligen trivs med sitt jobb – men personalen är i behov av arbetskläder.
Hon är en av all dem som lämnat in ett medborgarförslag med krav på detta (som alla 15 pedagoger på Ostronstigens förskola står bakom),
– Vi känner att facket inte har lyckats nå fram till arbetsgivaren, att man inte lyssnar på oss. Då måste vi gå vidare, säger Susanne Johansson.
Ostronstigens förskola har dels ett Reggio Emilia inspirerat förhållningssätt, dels en inriktning mot natur, miljö och friluftsliv. Susanne Johansson beskriver ett yrke där personalen är mycket utomhus och också kommer i kontakt med kroppsvätskor, sand och smuts. De behöver kläder för alla årstider – täckjacka/ täckbyxa, skaljacka/skalbyxa, olika typer av skor och kläder för inomhusbruk.
– Alla har inte den ekonomiska möjligheten att köpa in allt som behövs, säger Susanne Johansson som skulle vilja ha ett årligt klädbidrag på i bästa fall 4 000 kronor, men i vart fall 2 000 kronor som kan användas för valfria kläder/skor.
Under barn- och utbildningsnämndens senaste möte var hon också på plats för att berätta mer för politikerna om varför arbetskläder behövs. Då fick de medborgarförslag som behandlades avslag.
– Men jag upplevde ändå att nämnden hade en förståelse för vårt dilemma och att man också ser det som en jämställdhetsfråga, säger Susanne Johansson vars förhoppning är att det finns utrymme i nästa års budget för arbetskläder till personalen inom förskolan – att kommunen och facket kommer överens.
– Jag hoppas att politikerna ser vårt behov, att det inte bara är andra yrkesgrupper som får arbetskläder. Vi upplever att det finns en förståelse, men vi vill se att de menar allvar, säger Susanne Johansson.
Sofia Liberg, ordförande för Lärarförbundet i Piteå (det lärarfack som företräder förskollärarna i kommunen) säger till PT att man kommmit ”ett steg närmare” när det gäller arbetskläder i de diskussioner som facken för med utbildningsförvaltningen på samverkansmötena.
– Vi håller på att titta på lite mer konkreta förslag, säger hon.