Förskolebarn tvingas pendla flera mil

BABYBOOM. På två år har det fötts 23 barn i Sjulsmark. Nu ryms inte alla på byns förskola utan måste istället skjutsas en och en halv mil till Norrfjärden. Något som upprör föräldrarna som menar att ytterligare en småbarnsavdelning måste öppna i byn.

Piteå2008-01-22 00:00
SJULSMARK (PT)År 2006 föddes det elva barn i Sjulsmark, förra året tolv barn. På småbarnsavdelningen på byns förskola ryms 14 barn.

Till hösten ska det i vart fall finnas nio platser, eftersom några av barnen då flyttar upp till syskonavdelningen. Men ekvationen går ändå inte ihop ...

- Alla får inte plats, redan i dag är det i alla fall tre barn från byn som istället fått plats i Norrfjärdens. Det är en och en halv mil enkel väg bort från Sjulsmark - tre mil tur och retur. För föräldrar som jobbar i Piteå är det väl helt okej eftersom det är åt samma håll. Men det blir en väldig omväg för dem som istället jobbar i Luleå, säger Jenny Björnfot, mamma till Inez, 5 månader.

Lenita Torneus son Valter, ett år, är ett av de barn som tvingats börja på förskola i Norrfjärden, trots att hans syster Elina, tre år, går på förskolan i Sjulsmark och en så kallad "syskongaranti" finns.

- Det är en tillfällig lösning som inte alls är bra. Naturligtvis är det tryggast att ha barnen på samma förskola, när Elina fick höra att lillebror skulle börja i Norrfjärden blev hon jätteledsen och ville också det. Eftersom jag jobbar i Luleå och min sambo i Öjebyn så blir det han som får sköta all lämning och hämtning.

Lenita berättar att Valter nu står på kö för att för börja i Sjulsmark, men att det är två-tre barn som är före och det är osäkert när han kan få en plats.

- Det finns inga garantier och man funderar mycket, ska vi måsta flytta till Norrfjärden? Men samtidigt så har vi ju skaffat hus här i Sjulsmark och trivs jättebra.

Stor oro i byn

Mammorna som PT träffar menar att det allmänt råder en stor oro i byn kring detta med bristen på förskoleplatser. Kommer alla att få plats till hösten eller måste fler barn istället gå på förskola i Norrfjärden, Alterdalen eller även Rosvik?

Men kan man verkligen kräva att en sådan här liten by ska ha dagisplatser till alla barn?

- Ja, jag tycker det, när vi funderade på vart vi skulle flytta så var det just det som avgjorde - att folk sa att det fanns så bra skola och förskola här i Sjulsmark, säger Lenita Torneus som liksom sin sambo inte har någon annan koppling till byn.

- Klart det ska finna förskola till barnen även i en liten by, samtidigt så marknadsför Piteå kommun Sjulsmark som en by där det finns skola och förskola. Vi är en by som växer och många yngre flyttar in, det kommer säkert att vara ännu fler barn här om några år, säger Jenny Björnfot som redan ställt sin dotter i dagiskö.

Även Helena Eriksson har ställt sin dotter Josefine, ett år, i kö för att börja till hösten:

- Vi hoppas på en plats i Sjulsmark, eftersom både jag och min sambo jobbar i Luleå, men vi får se hur det blir.

- Jag skulle i och för sig kunna tänka mig att ha Inez på förskola i Luleå där jag jobbar, men då blir det ju en annan kommun så det går inte heller, säger Jenny.

Mammorna menar att det finns många nackdelar med att låta de små barnen "pendla" till antagligen Norrfjärden eller Rosvik:

Dels blir det dyrt och opraktiskt, dels lär inte barnen i byn känna varandra:

De planerar nu att lämna in en skrivelse/namninsamling till Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola.

- Någonting måste göras helt enkelt! menar föräldrarna.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om