Förskola på Berget får planbesked

Utbildningsförvaltningen får grönt ljust för att gå vidare med en förskola på Berget. Samtidigt uppmanas projektören att behålla de gamla tallarna som skolskog.

Kommunekologen Peder Ljunqvist vill inventera och redovisa skogsstigarna innan marken planeras om för förskola.

Kommunekologen Peder Ljunqvist vill inventera och redovisa skogsstigarna innan marken planeras om för förskola.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2020-06-02 13:34

Samhällsbyggnadsnämnden i Piteå kommun beviljar planbesked för en förskola på Berget. Det handlar om en förskola med åtta till tio avdelningar. Förskolan är tänkt att inrymma 160 till 200 barn i åldrarna ett till fem år.

– Vi säkerställer att vi ska ha mark att bygga en förskola på om fem till åtta år, säger Stefan Bengtsson, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

Den nya förskolan ska ersätta fyra mindre förskolor samt skapa två till fyra avdelningar för att möta framtidens befolkningsutveckling. Enligt Stefan Bengtsson handlar det om Ankaret, Hummerstigen och Ringgatan som ersätts. Eventuellt också Gripen, men det är ett frågetecken enligt Stefan Bengtsson.

– Sedan tänker vi oss att det behövs ett tillskott i centrala Piteå med tanke på att prognoserna visar att barnunderlaget kommer att öka litegrand. 

Att ta fram en detaljplan för området beräknas kosta 150 000 till 200 000 kronor, tomten kan då bebyggas om tre till fyra år.

– Vi måste också jobba med att finansiera själva förskolan, säger Stefan Bengtsson.

Kommunekologen Peder Ljungqvist slår i ett yttrande larm om att en ny förskola kan komma att påverka ganska stora delar av området med gamla naturvärdesträd, främst mot Industrigatan men också ner mot Nygatan. Det rör sig om uppskattningsvis 200-åriga tallar och Peder Ljungqvist efterfrågar en utredning innan spaden sätts i marken. Bland annat för att klargöra trädens ålder och inventera eventuella skyddsvärda eller rödlistade arter. 

– Jag tycker att man ska klarlägga var det finns naturvärden och om det går att etablera en förskola utan att ta allt för mycket sånt i anspråk. Sedan tänker jag att de har behov av att ha en lekskog, säger kommunekologen.

undefined
Inne i området finns träd med höga naturvärden, bland annat grova hålträd.

Samhällsbyggnaden skriver i sitt beslut att det finns stora möjligheter att bevara den gamla tallskogen med naturvärden och samtidigt säkerställa tillgången till en skolskog. Förutsatt att etableringen av bland annat byggnader och parkeringar förläggs till de delar av fastigheten där naturvärden inte påverkas.

– Vi har ett intresse av att bevara delar av skogen där för det är en bra lekmiljö för barnen, sen om det går eller inte törs jag inte svara på just nu, säger Stefan Bengtsson.

Kan ni bygga förskolan på ett sätt så att ni kan behålla naturvärdesträden?

– Jag tror det kan bli svårt, men det får man se när man börjar detaljstudera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!