Forskning ska hjälp a lokalvårdare städa rätt

Förebyggande. Rent på rätt sätt. Det är målet med studien som just nu genomförs på Piteå kommun. Rupesh Kumar, doktor i ergonomi, leder projeketet som ska minska arbetsskadorna för städerskor och på sikt förekomma sjukpensionering.- Förhoppningsvis kommer studien att få genomslag i hela världen, säger han.

Piteå2007-10-01 00:00
Anita Nilsson, lokalvådare sedan 32 år, skurar en trappavsats.

Det skulle kunna vara en vanlig dag på jobbet, men tittar man närmare ser man att hon har elektroder fastsatta på kroppen och att det hänger sladdar mellan armar och rygg. Samtidigt filmas hennes rörelser av Therese Öhrling. Rupesh Kumar går strax bakom och följer musklernas anspänning via en bärbar dator.

Just nu genomförs ett projekt där man jämför olika arbetsredskap för städerskor. Allt för att i möjligaste mån undvika arbetsskador.

- Städerskorna är en stor arbetsskadegrupp. Vi hoppas få fram det bästa sättet att städa ur ergonomisk synvinkel, säger Margareta Lundgren, personal- och arbetsmiljöansvarig för städarna i Piteå kommun.

Tidspress

Studien, som sker i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, AFA och Svenska miljöinstitutet, ska resultera i en hemsida där resultat och tips kommer att finnas samlade.

- Just nu jämför vi två olika moppar, en där skaftet justeras med en vridrörelse och en där man enkelt höjer och sänker skaftet med ett knapptryck. Vi har inget resultat än, men det verkar betydligt lättare att göra rätt med skaftet som ställs in med knapptrycket och där det räcker med enhandsfattning, säger Therese Öhrling, som är doktorand i industriell design.

Vridskaftet kräver en tvåhandsrörelse och är ett repetitivt moment som i förlängningen kan ge problem med handleder.

- Dessutom verkar tidspress spela stor roll. Har man dåligt med tid rationaliserar man bort att höja och sänka skaftet när man exempelvis trappstädar, säger Margareta Lundgren.

Internationellt

Skulle testet visa att skaftet som justeras med ett knapptryck är att föredra blir det ett bra argument för att köpa in utrustningen. Och det kan minska belastning och arbetsskador, menar Therese Öhrling.

- Vår ambition är att publicera artiklar om studien i internationella forskningsmagasin. Det här är något som alla ska kunna ta del av, säger hon.

Rupesh Kumar, som leder projektet, intresserade sig för ämnet när han jobbade som tågstädare.

- Att rengöra under liggbritsarna var väldigt svårt, man var tvungen böja ryggen så mycket. Därför gjorde jag en studie och utvecklade ett böjt skaft som underlättade. Och på den vägen är det.

Fortfarande för höga

Under två dagar har 18 städerskor på Piteå kommun testats. Förutom att registrera muskelanspänningen och filma städningen har testgruppen också svarat på en enkät.

Anledningen till att just Piteå blev involverad i projektet är det sedan tidigare visade intresset för städerskornas arbetsmiljö.

- Vi jobbar målmedvetet för att sänka sjuktalet, bland annat med friskvård, utbildning och rätt redskap. Sjuktalen sjunker, men de är fortfarande för höga, säger Margareta Lundgren.









Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om