ägna sig åt egen forskning 50 procent av tiden och jobba med utvecklingsarbete inom barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområden resterande tid. Tjänsterna finansieras av Piteå kommun tillsammans med Sparbanken Nord, Luleå tekniska universitet (Institutionen för pedagogik och lärande) och landstinget.
- Jag har ett brinnande engagemang för IT och media och ett stort intresse för hur IKT (informations- och kommunikationsteknik) används i skolan; därför sökte jag den här tjänsten, förklarar Niclas Ekberg, 37-årig Pitebo som efter gymnasielärarexamen i Umeå har varit anställd på Komvux i Piteå, Lernia och Grans naturbruksskola.
Kritisk
Ekberg hoppas kunna dra nytta av sina erfarenheter av läraryrket och av att ha varit involverad i IT-relaterat utvecklingsarbete inom flera olika typer av utbildningsverksamhet.- Det är bra att veta hur lärarna tänker och hur deras verklighet ser ut. När det gäller IKT i skolan har det funnits många visioner, åsikter och intressen. I många fall har satsningar gjorts utifrån både ett teknik- och ett "uppifrån och ned"-perspektiv - med påföljd att lärare, elever och pedagogiska behov ibland har hamnat i skymundan.
Det finns anledningen att inta ett kritiskt förhållningssätt till IKT och IKT-satsningar i skolan, menar Niclas Ekberg.
Pendlar
Märtha Pastorek pendlar tills vidare mellan Halmstad ochLuleå/Piteå. Hon är utbildad danspedagog vid Danshögskolan i Stockholm med inriktning mot barn och ungdom samt dans i skolverksamheten. Därutöver har hon en skolledarutbildning.
- Jag har jobbat med dans
sedan 17 års ålder, då jag startade ett UF-företag i skolan, och har parallellt med mitt företag haft anställningar som danspedagog både i Halmstad och
Västra Götaland.
Pastorek inspireras av de resor hon gör runt om i världen och hon brinner för barns rätt att få tillgång till dans som konstnärligt uttrycksmedel.
Även matte
Märtha Pastorek tycker om att arbeta tematiskt. Hon kombinerar gärna dans och andra skolämnen i samarbete med klasslärare. Enligt henne finns det knappast något ämne som inte går att förena med dans och rörelse. Även matematik, som vi väl knappast förknippar med fysisk aktivitet, har moment i kursplanen som kan lyftas fram inom ramen för en dansstund, framhåller kommundoktoranden.- Man kan jobba med rummet, geometri, måttenheter, tyngdlagen...