Forskning kring Norrländsk mjölk

Är norrländsk mjölk nyttigare än mjölk från sydligare breddgrader? Det ska en ny forskningsstudie i regi av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå förhoppningsvis ge svar på.

Piteå2008-02-01 00:00
PITEÅ (PT)h

Målet med studien, som görs i samarbete med Norrmejerier, är att jämföra mjölkens näringsmässiga sammansättning då korna vistas i en kall respektive varm miljö. Man kommer framför allt att titta på proteinhalten, men även på halten av omättade fetter samt laktos.

Tidigare tester från en gård i norra Norge har visat att det finns en direkt korrelation mellan kyligare ladugårdar och ökade halter av vissa näringsämnen: ju kallare det är i ladugården, desto högre halter av omättat fett och proteiner. Vissa indikationer på att laktoshalten kan sjunka har också noterats.



Totalt 40 kor har delats upp i två likadana grupper och fördelas på ett oisolerat och ett isolerat stall på försöksgården i Röbäcksdalen utanför Umeå. De bägge stalldelarna är identiska vad gäller miljö, foder och mjölkning. Även korna är så lika som möjligt vad avser ålder, tidpunkt för kalvning med mera.

Studien beräknas vara färdig i mars och analysresultaten klara under hösten.

Norrmejerier hoppas förstås få svart på vitt på att norrländsk mjölk är nyttigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om