– För några är sedan var SLU mer rätt ute, men på senare år har de haft helt fel. Från början tänkte de stoppa allt löjfiske i år, men nu blev taket 700 ton, säger Ingvar Lerdin, ordförande för Norrbottens kustfiskares producentförening.
Varför har SLU fel?
– Vi som yrkesfiskar har fiskat i många år och vet att beståndet är bättre. Exempelvis i fjol var det mycket mindre löja, årsungar, och det visar att leken var mycket bra.
Ni gillar inte taket?
– Nej, i så fall borde det ligga på cirka 1 000 ton som i fjol, men det är bättre att reglera genom att tidsbegränsa löjfisket som det varit tidigare, säger Ingvar Lerdin.
Ingvar Lerdin får medhåll av yrkesfiskaren Magnus Persson, Piteå.
– Forskningen som den är nu är helt på tok. Jag kan inte se att det behövs någon kvot. Vi har redan senarelagt starten till den 29 september, säger Persson.
Siklöjan lever i stim och på sommaren är den spridd över större områden i främst Bottenviken men på hösten vandrar den in till norra Bottenvikskusten för att leka. Liksom för många andra fiskarter påverkas beståndets tillväxt starkt av tillgången till föda och av klimatfaktorer, vilket innebär att utvecklingen av beståndet varierar mycket från år till år.
Löjfisket är en viktig inkomstkälla för yrkesfiskarna. I fjol delade 35 licenserade trålfiskare på cirka 1 000 ton, men i år ska de samsas om 700 ton.
– Det handlar om en 30-procentig minskning. Det kan drabba en del av yrkesfiskarna, men framför allt är risken att färre yngre vill engagera sig i fisket, säger Ingvar Lerdin.