Forskarfokus på Skelleftesjukan

På fredagen arrangerades det årliga forskarseminariet om Skelleftesjukan. "Det är viktigt att vi får forskningsredogörelser för de pengar som vi har satsat", säger Ove Rehnberg, ordförande i Famy Norrbotten.

Program. Ett 80 tal deltagare fanns på plats i Furubergskyrkan.

Program. Ett 80 tal deltagare fanns på plats i Furubergskyrkan.

Foto: Jennifer Sjödin

PITEÅ2017-02-24 19:45

Årets seminarium arrangerades i Furubergskyrkan i Piteå. Varje år delar Famy Norrbotten, Famy Västerbotten och stiftelsen Amy ut forskningsmedel och för 2016 låg den summan på 675 000 kronor. På fredagen redovisades fjolårets forskning och ett 80-tal deltagare medverkade.

– Det är bra för samtliga att träffas. Forskarna kan få idéer av varandra och deltagarna får chansen att ställa frågor och så får de svar direkt, säger Susanne Berglund, kanslist i Famy Norrbotten.

Både läkare och forskare talade och en punkt handlade om mag- och tarmkomplikationer vid sjukdomen.

– Jag tycker att de har aktualiserat ett område som man har tittat väldigt lite på. Det är magen. De flesta som har Skelleftesjukan har problem med magen, säger Ove Rehnberg.

Enligt Ove Rehnberg finns det 250–300 personer i Sverige som har Skelleftesjukan, varav huvuddelen bor i Norrbotten och Västerbotten. Dessutom finns det ytterligare ett antal som bär på anlaget. Ove Rehnberg förklarar att det finns två olika patienttyper i Sverige, de som är 40–50 år och de som är över 65 år.

– De över 65 år är typiskt för både Norrbotten och Västerbotten. I Västerbotten är inslaget av den yngre gruppen större, säger han.

För 2017 finns det 910 000 kronor i forskningsmedel att ansöka om.

Nästa år arrangeras den årliga träffen i Skellefteå.

Skelleftesjukan

Familjär amyloidos med polyneuropati (FAP) kallas för Skelleftesjukan. De flesta sjukdomsfallen har diagnostiserats i Skellefteåområde och därav namnet. Inom Piteå kommun är dock frekvensen anlagsbärare ännu högre.

Sjukdomen beror på en mutation i arvsanlaget vilket medför förändringar i ett viktigt leverbildat protein. Sjukdomen är dödlig och en levertransplantation är det enda sättet att stoppa sjukdomsutvecklingen.

Källa: Famy Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!