Forskare - vanliga människor med ovanliga jobb

Är det sant att alla forskare har labbrock? Och vad gör de egentligen på dagarna. Ung konstaterar att forskare är helt vanliga människor med ovanligt intressanta jobb.
Vi har besökt Interactive Institute, en av deltagarna när forskarfredag kommer till Piteå.

Anna Sirkka är forskare på kontoret i Piteå med inriktning ljuddesign.

Anna Sirkka är forskare på kontoret i Piteå med inriktning ljuddesign.

Foto:

PITEÅ2015-09-17 21:22

Det är en solig septembermorgon när jag kliver in genom dörrarna på Acusticum och tar hissen upp till våning två. Här ligger Interactive Institute Swedish ITC:s kontor i Piteå med tre anställda forskare som jag har fått chansen att träffa.

Med fokus på ljud

Interactive Institute är en forskningsorganisation som bedriver sin forskning på flera olika ställen i Sverige och med olika inriktningar, bland annat visualisering och speldesign. Samarbetspartnerna är många och kända, bland annat IKEA, Saab och Scania.

I Piteå fokuserar forskargruppen på ljud och ljuddesign, vilka ljud vi använder i vardagen och hur vi kan använda oss av dessa ljud på smartare sätt. De har bland annat forskat på ljud till elbilar, som i dagsläget är för tysta för att det ska vara trafiksäkert och bättre alarm inom vården.

Anna Srikka är en av forskarna på institutet och enligt henne har arbetet som forskare många fördelar. Förutom att det är intressant och roligt så är arbetet även väldigt fritt, och mycket går att påverka själv.

– Vi lär oss någonting nytt i princip varje dag!

Vill du bli forskare måste du först ha en universitetsutbildning i grunden, för att lära dig vetenskapliga verktyg och metoder. Beroende på vad du vill forska om tar det olika länge. Anna tipsar om att som forskare vara nyfiken och orädd.

– Att vara intresserad av ämnet du forskar om är helt nödvändigt. Och så måste du vara lite envis också!

Från gruva till sjukhus

Mycket av det arbete som forskargruppen gör är pappersarbete. Skicka in ansökningar och skriva vetenskapliga rapporter på de resultat de kommit fram till, men det är långt ifrån allt. De besöker även sina kunder på plats för att mäta ljudnivåer eller prata med dem.

– Ena dagen kan vi besöka arbetarna nere i gruvan, andra dagen pratar vi med sjuksköterskor på ett sjukhus. Ingen dag är lik den andra, berättar Anna.

Tycker du att det verkar intressant med forskning och ljuddesign kommer du att kunna träffa forskarna från Interactive Institute redan nästa fredag. De kommer då att vara med och arrangera Forskarfredag och även hålla i workshops på plats.

FAKTA Vad är Forskarfredag? FORSKARFREDAG Workshops för allmänheten

EU-kommissionen har bestämt att den sista fredagen i september är ”Researchers’ Night”, en temadag med syftet att visa hur spännande och kul det är med forskning.

I hela Europa anordnas aktiviteter med anknytning till forskning.

I Sverige anordnas Forskarfredag på 27 olika orter runt om i Sverige. Piteå gör debut i år som enda ort i Norrbotten.

Forskarfredag i Piteå arrangeras av IS Pite, Robert Bergman, i samarbete med Piteå kommun, Piteå Science Park samt RISE-gruppens tre forskningsinstitut i Piteå. Där ingår bland annat Interactive Institute.

Forskarfredag börjar på Strömbacka på morgonen och under dagen och på kvällen i Kaleido.

Kaleido kulturhus

klockan 16:00 – 19:30.

Ta chansen att träffa en riktig forskare, prova på tekniken och lära mer om vad jobbet handlar om.

Pite-Talks

Från Obama till Bergman. Robert Bergman, IS Pite, leder ett samtal om innovationsklimat med Stefan Lindbäck

Skogen i biltanken

ETC eller SP Energy Technology Center som det egentligen heter visar sin verksamhet. Magnus Marklund pratar om förbränning och förgasning och hur sågspån kan hettas upp till 1000 grader för att bli biodrivmedel och till bilar och lastbilar.

Strömförande bananer

Med tekniken ”Makey Makey” visar Stefan Lindberg och Anna Sirkka från Interactive Institut i Piteå hur gränssnitt byggs av material som leder ström. Det kan vara gem, frukt, ståltråd, godisbitar, vatten med mera. Med andra ord kommer man som deltagare att både få se och prova att driva en dator med ström från en banan.

Batteri i bilens kaross

Lars Liljenfeldt från Swerea Sicomp pratar om plastkompositer. En tuck-tuck, bland annat till flygplan. Eller varför inte en kaross med ett inbyggt batteri. Specialiteten är att beräkna hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om