Forskare slår larm: "Sluta sälj e-cigaretter"

Forskaren Linnea Hedman vill förbjuda smaksatta e-cigaretter. Hon menar att smakerna lockar unga att börja röka – framför allt i Piteå.

Cirka tio procent av Piteås gymnasieelever använder e-cigaretter, att jämföra med Luleå och Kiruna där tre procent av eleverna använder e-cigaretter.

Cirka tio procent av Piteås gymnasieelever använder e-cigaretter, att jämföra med Luleå och Kiruna där tre procent av eleverna använder e-cigaretter.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2019-12-02 18:00

Användningen av e-cigaretter ökar främst bland unga. I Norrbotten är det vanligast bland gymnasieungdomar i Piteå. Användningen går långt ner i åldrarna samtidigt som kunskapen om att de är skadliga är låg, menar forskaren Linnea Hedman som är projektledare för OLIN-studierna vid Region Norrbotten.

– När det gäller alkohol och tobakscigaretter verkar debutåldern stiga, men det är en annan trend med e-cigaretter. Då blir det tidigare och tidigare, säger hon.

Gymnasiechefen Britta Dahlén medger att det är ett problem för skolan.

– Ja men det är det. Vi har sagt så att samma principer gäller för e-cigaretter som för all annan tobaksrökning. Det är inte tillåtet på skolan område över huvud taget. Problemet med e-cigaretter ät att man bara stoppar den i fickan när det kommer någon, så det är svårare att hålla efter på något sätt, säger hon.

Vattenångorna från e-cigaretterna försvinner snabbt vilket gör att de kan användas inomhus.

Är det ett problem på Strömbackaskolan?

– Det kan säkert förekomma, men det är inget stort problem som kommit till min kännedom, säger Britta Dahlén.

I USA har ett 30-tal människor dött i svåra lungsjukdomar efter att ha använt e-cigaretter och hundratals har fått lungåkommor. Skador i patienternas lungvävnad liknar hur det ser ut i lungorna hos någon som har utsatts för senapsgas. Det har lett till att USA under hösten har förbjudit smaksatta e-cigaretter – något Linnea Hedman nu vill att Sverige tar efter.

– De här smakerna attraherar ungdomar som inte är rökare och inte heller har tänkt börja röka. Smaken gör att tröskeln blir lägre. Det enda rimliga är att förbjuda de smaksatta e-cigaretterna, säger hon.

E-cigaretterna kan smaka allt från milkshake till godis och kakor.

– De marknadsförs som en metod för att sluta röka och då ska det vara riktat till vuxna människor. När de då kommer i färgglada förpackningar och 10 000 smaker så förstår man ju att det inte är för att locka till sig en etablerad rökare, säger Linnea Hedman.

Hennes studier, som omfattar 30 000 personer, visar att de som börjar med e-cigaretter även röker fler vanliga cigaretter.

– Det finns inget som tyder på att e-cigaretter skulle leda till rökstopp. Det funkar inte som rökavvänjande metod utan leder troligtvis till att fler i befolkningen börjar röka, säger hon.

Linnea Hedman, forskare och projektledare för OLIN-studierna vid Region Norrbotten.
Linnea Hedman, forskare och projektledare för OLIN-studierna vid Region Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!