När barn- och utbildningsnämnden sammanträder den 29 november ska nämndens budget för 2018 och verksamhetsplanen för 2018–2020 diskuteras och klubbas. Sedan tidigare är det känt att Bun har ett underskott på 6,6 miljoner, men på grund av stora volymökningar handlar det om helt andra summor nu.
– Vi måste tyvärr lägga till cirka tio miljoner, så nu handlar det om ett underskott på 16 miljoner kronor, säger Ruth Rahkola (s), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Vad beror det på?
– Det är volymökningar i form av fler barn och elever. Det beror också delvis på att vi tvingats till modullösningar. Vi får heller inte tillbaka alla kostnader från Migrationsverket.
Det kan ses i ljuset av hotet mot Svenska balettskolan. En avveckling av verksamheten finns med i verksamhetsplanen och någon ändring på den punkten har inte skett.
– Nej, avvecklingen finns med. Vi är inte beredd att omprioritera eftersom vi då tvingas ta från andra elevgrupper. Men frågan blir säkert föremål för diskussion när nämnden sammanträder den 29 november, säger Ruth Rahkola.
Är Svenska balettskolan en egen punkt på dagordningen?
– Nej, inte i nuläget.
Svenska balettskolan är förhållandevis dyr. När det statliga bidraget var avräknat så stannade Piteå kommuns kostnad på cirka 4,7 miljoner i fjol. Det är dessutom en verksamhet som inte är tvingande för kommunen.
Med tanke på att kommunstyrelsen inte är beredd att tillskjuta särskilda medel till balettskolan så är det upp till Bun att avgöra var kostnadsminskningar ska ske.
Ni har sökt ytterligare statliga medel?
– Nej, vi har beskrivit situationen i en skrivelse och påtalat att det är orimligt för oss att bedriva den här dansverksamheten, men något svar har vi inte fått, säger Ruth Rahkola.
I den utredning som Stimo AB gjort om Svenska balettskolan tas ingen klar ställning till en nedläggning, men en slutsats är att det är fullt möjligt att bedriva dansutbildning i egen regi. En utbildning som i så fall inte kan jämföras med Svenska balettskolans spetsutbildning. I utredningen påtalas vikten av att Bun tydliggör vad ambitionen är om man väljer att bedriva verksamheten i egen regi.
Om det skulle bli så är för tidigt att säga och Ruth Rahkola kan heller inte lova en konsekvensanalys om vad en nedläggning skulle innebära.
– Avtalet med Svenska balettskolan behöver inte sägas upp förrän den 1 mars 2018.