För att bli ett av de 21 kontoren krävs att man har 250 besökare varje dag, en siffra som Piteå-kontoret kanske inte lever upp till.
- Vi har gjort en utredning som visar att vi har många onödiga besök. Cirka 50 procent av de som kommer in vill ha hjälp med blanketter. Vi är ett gränsfall och jag tror att vi kommer att samverka med andra, säger Helen Edström, verksamhetschef på Försäkringskassan i Piteå.
Mötesplatser upprättas
De 21 kontoren som blir kvar kommer enbart att rymma Försäkringskassan. På de orter som förlorar kontoren kommer mötesplatser i Försäkringskassans regi att upprättas i samarbete med andra, som Arbetsförmedlingen, kommunen eller skattemyndigheten. Mindre ställen besöks några gånger i veckan.I Piteå kommer dock myndigheten att finnas på heltid.
- Ur kundsynpunkt kommer det inte att bli någon förändring. Det spelar ingen roll om vi har ett eget kontor eller kontor i samverkan med någon annan. Vi har pratat med Arbetsförmedlingen som vi redan har ett samarbete med. Det gäller bara att få till det på ett bra sätt, säger Helen Edström.
En av tankarna bakom den nya organisationen är att kunderna i större utsträckning ska sköta ärenden via internet och telefon. I landet ska därför telefonkundtjänstens kapacitet ökas från 350 till 700 personer. Kvällsöppet och eventuellt öppet på helgerna planeras. Orsaken är bland annat ett jäsande missnöje med långa väntetider i telefon och för långa handläggningstider.
Den nya organisationen kommer mest troligt att innebära personalnedskärningar i Piteå.
- Vi står inför en hård budget och kommer att krympa kostymen. Som det ser ut nu kommer personal att få gå, konstaterar Helen Edström.
En förhoppning från ledningshåll är dock att lösa personalnedskärningarna i landet med pensionsavgångar, av vilka det väntas många de närmsta åren.
Den nya organisationen är en plan för framtiden och enligt Helen Edström är det oklart från när den ska gälla.