Försäkringskassan kommenterar inte enskilda beslut, men Kristina Boija, tf områdeschef för kontroll i Nord uppger att alla anmälningar som kommer in till myndigheten granskas.
– Vi har en skyldighet att göra en utredning om personen har ersättning från Försäkringskassan. Det kan handla om att personen har jobbat. Då kan vi ta in uppgifter från Skatteverket, eller prata med en eventuell arbetsgivare, säger Kristina Boija.
Enligt Försäkringskassan kan den som har full sjukersättning arbeta lite grann "med till exempel politiskt eller ideellt arbete och ändå behålla hela din sjukersättning". Det gäller bland annat om personen arbetar högst 5 timmar i veckan.
Men om utredaren kommer fram till att man utfört arbetsuppgifter kan det innebära att man inte längre har rätt till sjukersättning.
– För att ha rätt till sjukersättning måste man uppfylla förutsättningarna och gör man inte längre det kan det bli tal om att exempelvis minska den.
Den som får sin sjukersättning minskad har rätt att få beslutet omprövat hos Försäkringskassan.
– Då görs en ny förutsättningslös bedömning av en annan utredare. Man har också möjlighet att vända sig till förvaltningsrätten, säger Kristian Boija.
Ersättningen kan dras in direkt beslutet är fattat.
Av alla utredningar, det gäller förutom sjukersättning bland annat bostadsbidrag och sjukpenning, leder hälften av dem till någon form av åtgärd.