Det handlar om en rapport med syfte att lägga fram synpunkter för medborgarnas bästa.
Rapporten bygger på bland annat fakta och iakttagelser baserade på tillgänglig statistik och rapporter hos Försäkringskassan.
Träffar
Men även på delegationsmöten som genomförts på olika lokalkontor samt intervjuer och möten med organisationer, kommunledningar samt ledamöters egna möten med människor i sina respektive partier.Marita Björkman, s, Piteå är ordförande i Norrbottens läns försäkringsdelegation och hon drar sig inte för att peka på en rad brister i rutiner och regelverk som i dag styr Försäkringskassans verksamhet.
- Inte minst när tillämpningen omfattar medfinansieringen av sjukpenningen, säger hon.
Enligt delegationens rapport framkommer tydliga signaler att här finns brister.
Marita Björkman pekar på situationer där Försäkringskassan ibland inte godkänner sjukintyg som arbetstagaren måste ha från sjunde sjukdagen och som legat till grund för ersättning från arbetsgivaren mellan dag 8 och 14.
Signaler
- Det här kommer att bli en av de absolut viktigaste frågorna att knäcka, säger hon.- Vi har redan fått klara signaler på missnöje med systemet i den här frågan.
I rapporten framgår också att ohälsotalet i länet sjunker. Glädjande ur många synvinklar.
Frågan är bara hur uppgiften ska tolkas.
Det finns indikationer på att det sker på bekostnad av att människor far illa.
- Även om det får betraktas som bra att vi får ner ohälsotalet är det naturligtvis inte bra om det sker just på den bekostnaden, säger Marita Björkman.
Ytterligare punkter som delegationen är kritisk till är den höga andelen av överklagningar av försäkringsärenden som resulterar i ändrade beslut.
Nästan hälften
Under fjolåret ändrades 57 av 106 beslut, det vill säga nästa hälften av alla fall som överklagades, till medborgarnas fördel.- Självklart är det bra att dessa fått rätt, men att det handlar om så pass många fall visar att det finns brister i handläggningen eller systemet, säger Björkman.
Kritiken mot försäkringsläkarna finns också med som en punkt som delegationen vill komma tillrätta med. I rapporten föreslås att dessas titlar ska ändras till "försäkringsmedicinsk rådgivare".
Marita Björkman kan inte svara på om en sådan titel förändrar dessa personers handläggning av ärendena, men anser att det är en tydligare beskrivning av den uppgift de har.
- Jag är inte säker på att det innebär förändrade beslut, men rådgivning speglar ju mer vad det egentligen handlar om. Det är handläggaren som tar beslutet i slutändan.