Försäkringschefen: Det gäller när huset fryser sönder

Svår köld och frekventa strömavbrott gör att många oroas för skador på sina hus och sina stugor. John Rosendahl är skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten och räknar med en ökad mängd skador. Här ger han sina tips för hur man som husägare bör agera i samband med extrem köld.

Den senaste tidens extrema kyla i kombination med långvariga strömavbrott gör att många husägare riskerar köldskador på sina hus.

Den senaste tidens extrema kyla i kombination med långvariga strömavbrott gör att många husägare riskerar köldskador på sina hus.

Foto: Simon Olofsson/Frilans

Piteå2024-01-04 17:00

Både Piteå och Älvsbyn har under de senaste dagarna drabbats av omfattande strömavbrott i samband med den extrema kyla som greppat Norrbotten. När uppvärmningen viker riskerar många att få köldskador på sina hus. John Rosendahl, skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten, säger att skyddet för försäkrade villaägare i händelse av köldskador är bra.

– Det är ett moment som omfattas i en vanlig villaförsäkring. Inte själva frysningen, men däremot så ersätts läckage från skadade ledningar. Om en ledning fryser sönder och vatten rinner ut så är det en ersättningsbar händelse. Detsamma gäller för en värmepanna eller för en varmvattensberedare. Som husägare har man bra skydd mot de skador man kan drabbas av, säger han.

John Rosendahl säger att det heller inte finns några force majeure-klausuler som gäller för extrem köld.

– Nej, det gör det inte. Det är för dessa tillfällen vi som försäkringsbolag finns till. Om ett strömavbrott beror på att elnätsägaren inte har utfört underhåll eller levererat det man lovat kan det däremot bli en senare fråga mellan oss och elbolaget i fråga. Det är dock inget som drabbar vanliga försäkringskunder.

undefined
Den senaste tidens extrema kyla i kombination med långvariga strömavbrott gör att många husägare riskerar köldskador på sina hus.

För att försäkringen för villor och fritidshus ska gälla fullt ut finns däremot vissa krav, bland annat gällande grundvärme i fastigheten. John Rosendahl säger att det som ägare av fastigheter är viktigt att känna till vad som förväntas av en som ägare.

– Försäkringsvillkoren säger att man ska hålla 15 grader varmt inomhus. Det är för att man ska ha en värmebuffert inomhus om det blir kallt, inträffar strömavbrott eller liknande. De flesta har såklart så varmt där man bor, så detta gäller främst för fritidshus och andra fastigheter där man inte bor permanent, säger han och fortsätter:

– Man ska också ha regelbunden tillsyn och när det varit så här kallt kan man behöva åka och titta till sina fastigheter. Det är sällan någon fara just när det frusit, utan när det tinar upp igen.

undefined
John Rosendahl är skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten. (Pressbild)

När vinterkylan kryper på är det också många som kompenserar med att elda i kamin. Även här gäller det däremot att ha koll på vad som gäller och att man uppfyllt de krav som ställs vid eldning inomhus.

– Det är viktigt att följa bruksanvisningen för hur kaminerna ska användas. Många moderna kaminer är inte gjorda för att elda mer än tre kilo ved i timmen och max tre timmar i sträck. Kaminerna ska också sotas och inspekteras regelbundet, säger John Rosendahl.

Om man som villaägare inte följer de anvisningar som gäller riskerar man att få lägre ersättning vid skada eller i värsta fall bli helt utan.

– Om man inte följer de krav som finns och man drabbas av en skada så kan det bli fråga om en nedsättning i ersättningen. Då måste man titta på hur grovt man åsidosatt de krav som ställs. Som försäkringstagare måste man försöka att undvika skador.

undefined
Vid kraftig kyla och strömavbrott kompenserar många genom att elda i kamin. Skadechefen John Rosendahl säger att det är viktigt att hålla koll på hur man ska hantera sin kamin i det fall olyckan är framme. (Arkivbild)

John Rosendahl berättar att de senaste dagens strömavbrott gjort att många oroliga villaägare ringt in till försäkringshandläggarna för att höra vad som gäller vid frysskador. Vad gäller tips säger John Rosendahl att det främst gäller att se över eventuella vattenläckage.

– Se till att alla ledningar verkar fungera som de ska, både värmeledningar men framförallt tappvattenledningar. Stäng alla kranar och se till att vattenmätaren inte snurrar när inget är igång. Titta efter så att cirkulationen verkar fungera. Det gäller att säkerställa att man inte har läckage om man varit ner och snuddat vid noll grader.

Villaägare bör också vara uppmärksamma på att villaförsäkringen inte täcker kostnader för att åtgärda ledningar som frusit, utan endast täcker de skador som eventuellt uppstått vid tillfället.

– Försäkringen täcker inte kostnaden för att en rörmokare ska komma ut och tina upp en ledning för att vattnet ska komma igång. Om ledningen däremot går sönder och börjar läcka vatten, då täcker försäkringen skadan.

LF Försäkringar är populära i norra Sverige. Den senaste veckans ordentliga köldknäpp gör att John Rosendahl och hans kollegor räknar med en större mängd skador.

– Vi är starka på marknaden och har många försäkringstagare i Norrbotten. Vi tror att vi kommer att ha en ansenlig mängd skador, säger han.

– Det är inte bara kallare än det brukar vara. Kylan är också ihållande. Det kan innebära att vi får fler skador än vi annars skulle fått. Husen utsätts för stora prövningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!