Användningen av narkotika bland gymnasieelever har minskat i Piteå, Luleå, Älvsbyn och Boden.
Länsstyrelsen har i samarbete med Luleå tekniska universitet genomfört en studie år 2012 och 2014. Gymnasieelever i fyrkanten har besvarat en enkät och den senaste undersökningens resultat visar att färre elever använder alkohol, tobak och narkotika, jämfört med 2012. Trots det så är det lika många som använder cannabis. De största riskfaktorerna är attityder i den sociala miljön, begränsad kunskap och liberala värderingar.
Mer liberal inställning
Studien visar att elever har fått en mer liberal attityd till narkotika. Mats Jakobsson, doktor i sociologi vid Luleå tekniska universitet, anser att en förklaring kan vara legaliseringsdebatten i USA.
– Den kan ha påverkat elevernas värderingar, säger han.
Förutom den liberala attityden finns en åsikt hos eleverna om individuellt ansvar.
– En del använder inte droger själv men tycker inte att det gör någonting om ens kompis gör det.
Länsstyrelsen har informerat gymnasieskolorna i fyrkanten om resultatet och lärarna har i sin tur undervisat elever. Syftet är att eleverna ska kunna ta ställning i frågan om narkotika, baserat på faktakunskaper.
Utbildning
Cannabis är den vanligaste drogen hos ungdomar och en ingång till andra droger.
– Man provar inte nätdrogen spice förrän man har provat cannabis, säger Erika Holmquist Hortlund, lärare på Strömbackaskolan.
Hon är en av de lärare som undervisat totalt 150 elever på skolan. Utbildningen innehåller kunskapsinhämtning, värderingsövningar, diskussioner och ställningstagande.
– Vi har fokuserat på de som inte riktigt tar ställning, och ge dem argument.
På så sätt kan elever få bättre självförtroende och stå emot grupptryck. Det starkaste argumentet är drogens påverkan på hjärnan.
– Eleverna vill gärna jämföra med alkohol, men alkoholen lämnar kroppen. Det tar flera veckor för cannabis att lämna kroppen.
Hennes kollega Ann Ström anser att det är viktigt att inte dela ut pekpinnar.
– Vi vill att de själva ska komma till slutsatser som leder till att de tackar nej, säger hon.
Gav gott resultat
Många elever som fått utbildningen har blivit mer kritiska till cannabis. Åtta procent kan tänka sig att prova, jämfört med 17 procent hos de utan utbildning.
Eleverna är positiva till undervisningen.
– De vill ha utbildning, säger Erika Holmquist Hortlund.
Ett nytt projekt påbörjas efter sportlovet och målet på Strömbackaskolan är att utbildningen ska fortsätta.
– Alla elever borde kunna få den kontinuerligt.