PT har tidigare berättat om den kartläggning som Sveriges geologiska undersökning (SGU) genomfört tillsammans med länsstyrelserna i Norrland. Det handlar om de rester som pappersbruken och skogsindustrin dumpat i havet i Norrland, innan strängare lagar infördes på 1970-talet.
Det kallas fiberbanker eller fiberrika sedement och just en sådan har nu upptäcktes i yttre fjärden utanför SCA Munksund i Piteå.
Det handlar om en 11 000 kvadratmeter stor och 3–4 meter djup fiberbank och utanför den fann man fler fiberrika sediment. Fiberbanken visade sig innehålla höga till mycket höga halter av PCDD, DDT och PCB. Problemet med fiberbankerna är att det är inte är säkert att kemikalierna stannar kvar i dem utan istället sprids ut i havet och ekosystemet. Samtidigt är det dyrt att sanera.
Länsstyrelsen i Norrbotten vet ännu hur man ska åtgärda fiberbanken utanför SCA Munksund. Ett problem man delar med flera län:
– Det finns mycket forskningsprojekt och massor av olika grupper som försöker ta reda på vad som är bäst att göra med det här egentligen. Men det kan dröja ett tag, en del av dem är inte avslutade förens i mitten eller slutet av 2018, säger Anna-Karin Marklund, miljöhandläggare.
Frågan är alltså vilka åtgärder som är bäst att vidta?
– Jo, det är det som ingen vet och då är frågan lite grann vart man börjar. Vi börjar så klart med att ta en dialog med SCA, men vi kan kanske inte börjar med att peka ut vad dom måste göra, utan att ha lite mer bakgrund till varför vi tycker vi som gör, säger Marklund som menar att frågan är "komplex".
– Det är ingenting som har hanterats riktigt på det här sättet tidigare så det finns ingenting att gå efter när man ska ställa krav eller åtgärda, säger Anna-Karin Marklund som menar att man också tittar hur andra län hanterar frågan.
Vad skulle man kunna göra när det gäller fibertanken utanför SCA?
– Antagligen kan man plocka upp den eller låta den ligga kvar och täcka över, någon sådan slags saneringsmetod med inkapsling, säger Anna-Karin Marklund som menar att om det inte handlar om så mycket föroreningar kanske det är mest miljövänligt motiverat att låta den ligga kvar.
Men samtidigt är en diskussion som länsstyrelsen måste ta med SCA.
– Om det bara är SCA som ensamma är ansvariga för alla föroreningar? Det ligger ju också en såg alldeles intill och det kan också ha påverkat.