Förorenad mark måste åtgärdas

Västra Kajen-området består till stora delar av Piteå stads tidigare avfallsdeponi. En undersökning har kartlagt föroreningarna och olika åtgärder måste vidtas.

Avfall. Västra Kajen-området består till stora delar av Piteå stads tidigare avfallsdeponi. Åtgärder måste nu vidtas för att det ska kunna nyttjas utan risker.

Avfall. Västra Kajen-området består till stora delar av Piteå stads tidigare avfallsdeponi. Åtgärder måste nu vidtas för att det ska kunna nyttjas utan risker.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-05-26 05:00

– Det är Piteå stads nedgrävda deponi som hela det här området befinner sig på. Det är ett förorenat område, man vet på ett ungefär vad som finns där, alltså hushållsavfall. Att bygga bostäder där är inte lämpligt. Samtidigt kan det vara okej att bygga stugor om grundläggningen sker på rätt sätt, säger Ingrid Olofsson, miljöinspektör.

PT har tidigare berättat om att det i samband med arbetet med en ny detaljplan också beställdes en miljöteknisk undersökning av Västra Kajen. Syftet med undersökning var bland annat att avgränsa deponin, identifiera föroreningar och karaktärisera vilka typer av föroreningar som förekommer inom området.

– Vi har fått in rapporten och i den finns en del rekommendationer om vad som ska göras. Vi har också fått in ett förslag på hur kommunen planerar att göra det här utifrån rekommendationerna, säger Ingrid Olofsson.

Deponin användes under åren 1920 och 1965. Efter att deponin avslutades har delar av området använts för båtuppställning, stolpupplag, snötipp och brandövningsplats.

Det största bekymret i dag handlar om avrinningen från snötippen som delvis ligger i utkanten på området. Vad man inte vill är att smältvattnet ska rinna ner genom avfallet som ligger under.

– Det som gjordes i vintras var att vi begränsade området så att det inte skulle vara avrinning från det området som var förorenat enligt undersökningen. Det som vi gör precis just nu är att vi gräver med en grävskopa för att se exakt vart den linjen går som är miljöförorenad, så att vi ska hitta igen den. Vi ska göra någon åtgärd så att det inte rinner från det området, säger Johan Wirtala, avdelningschef fysisk planering.

Enligt Joakim Lundberg, projektledare, utgick man från början från gamla flygfoton när man skulle bedöma deponins utbredning, genom att gräva sig fram fastställer man nu exakt hur stor den är. Ytan kan då visa sig vara betydligt mindre än vad man trodde från början.

– För mig känns det här greppbart, vi behöver inte göra några jätteåtgärder för att klara av de miljökrav som miljö- och hälsa ställer på oss.

En stor yta intill snötippen, som används av kommunen, ska också täckas med grus och det ska göras en lutning så att vattnet kan rinna av och ner i ett dike.

Både Västra kajen och Sinnenas Ateljé har aviserat att de vill utöka sina verksamheter på området. När det gäller Sinnenas Ateljé säger rapporten dock att sanering bör göras innan en eventuell utökning.

– Vi vill helst att de i så fall utökar mot Smurfit Kappa Kraftliner, säger Joakim Lundberg, som förklarar att den yta som ligger framför skulle behövas för parkering. Detta för att man inte ska behöva köra bil in på området.

När det gäller Västra Kajens planer visar undersökningarna inte på några föroreningshalter som innebär några större risker. Den yta som Västra Kajen nu ska få tillgång till för sin utökade verksamhet ska också den grusas. De båda tomterna – kommunens och Västra Kajens, ska åtskiljs av ett plank.

I de fall man inte sanerar lägger man istället markduk och annan ny jord på ytorna för att förhindra spridning på området.

– Det här handlar också om ganska mycket pengar, man kan behöva äska pengar innan man kan sanera det, säger Ingrid Olofsson.

Klart är att oljeföroreningar saneras i första skedet, det som finns i marken vid området vi den gamla brandövningsplatsen bedöms inte vara hälsofarligt i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!