Förlust väntar för samisk festival

Den samiska vårvinterfestivalen lockade betydligt färre besökare än förväntat. När dragplåstret Fröken Snusk uppträdde fanns bara uppskattningsvis 150 betalande gäster i publiken. "Det har varit lite bakslag", säger Ulf Nårsa, Pite sameförening.

Fröken Snusk uppträdde i Luleå helgen före, något som Ulf Nårsa tror kan ha bidragit till det låga besökantalet.

Fröken Snusk uppträdde i Luleå helgen före, något som Ulf Nårsa tror kan ha bidragit till det låga besökantalet.

Foto: Simon Olofsson/Frilans

Piteå2023-03-13 11:49

Arrangören Pite sameförening har inte hunnit summera den samiska vårvinterfestivalen än. Men en tidig uppskattning är att det blev färre besökare än förväntat på kvällens festivalområde.

– Dagtid var det mycket folk och vi hade besök från både Norge och Finland, vilket var jättekul. På kvällarna var det mindre publik. Jag vet inte exakt hur många biljetter som sålts men jag tippar att det var runt 150 personer på lördag och 80-100 personer på fredag. Under torsdagen var det betydligt färre, nästan ingenting alls, säger Ulf Nårsa från Piteå sameförening.

Hur går festivalen runt ekonomiskt?

– Det får vi se, men förmodligen blir det ett minusresultat. Mycket av det beror på att vi räknade med att Sametinget skulle gå in med pengar och så gick de inte in med en krona. Det blev som ett hack i alltihop. 

undefined
Antalet sålda biljetter är inte summerade men arrangören Ulf Nårsa uppskattar antalet besökare under lördagen till cirka 150.

Enligt Ulf Nårsa har Pite sameförening fått cirka 450 000 kronor i bidrag. Bland annat från Kulturrådet, Piteå kommun och Region Norrbotten och Sparbanken Nord. Dessutom har flera företag sponsrat – bland annat genom nedsatta inköpspriser.

– Men du kan inte få full kostnadstäckning bara med bidrag. Det är genom biljettintäkterna du kan dra in pengar. 

Föreningen hade hoppats på betydligt mer biljettintäkter.

– Något som blev tokigt var att Fröken Snusk uppträdde i Luleå helgen före. Det visste vi inte när vi bokade henne. Jag kan tycka att det var dåligt av den managern att lägga Fröken Snusk i en grannstad innan. Det är som en oskriven lag att så gör man inte. Det var fullsatt i Luleå och många från Älvsbyn och Piteå hade säkert varit där, säger Ulf Nårsa.

undefined
Fröken Snusk uppträdde i Luleå helgen före, något som Ulf Nårsa tror kan ha bidragit till det låga besökantalet.

Att festivalen avbokade Roger Pontare efter att han åkt dit för grov rattfylla tror Ulf Nårsa också kan ha bidragit negativt.

– Hade Pontare varit med tror jag att vi hade haft mer biljetter totalt, för han drar folk i alla läger. Det var lite bakslag på vägen.

Har ni gjort någon analys kring valet av artister?

– Vi har funderat på det. Man kanske skulle ha kört en dag för ungdomar med lite lägre priser och sedan de andra dagarna för lite äldre publik.

Från en del håll har det även lyfts kritik mot valet att boka epadunkartisten Fröken Snusk som huvudnummer till den samiska festivalen – ett beslut som Ulf Nårsa försvarar.

– Det var överlag samiska artister, men en festival kostar oerhört mycket pengar och en helt samisk festival nere vid kusten ger inte tillräckligt med biljettintäkter. Vi ville ha en festival både för unga och gamla och ungdomarna lyssnar på Fröken Snusk. Det var bara synd att hon var i Luleå helgen före. 

undefined
Ulf Nårsa är nöjd med besöksantalet på dagtid. "Men det blev lite mindre publik på kvällarna", säger han. (Arkivbild)

Enligt Ulf Nårsa försökte de först boka Hooja.

– Men de var upptagna. Det var aldrig lönt. Jon-Henrik Fjällgren ville komma, men när vi berättade vilket datum det var så gick det inte. Det var samma som melodifestivalen.

Förhoppningen är att den samiska vårvinterfestivalen ska bli återkommande och Piteå sameförening har redan tankar om förändringar till nästa år. Bland annat tidigare marknadsföring, fler marknadsknallar och mer aktiviteter och artister under dagtid. 

– Vi har pratat om att ta bort festivaltältet och bygga ut med fler kåtor så att man har scenen i kåtorna. Det blir bättre stämning och matgästerna kan lyssna på livemusik, säger Ulf Nårsa.

Första samiska festivalen

Den samiska vårvinterfestivalen är den första samiska festival som arrangerats i Piteå. Under dagtid har besökare kunnat besöka marknaden med samisk mat och dryck, lyssna på föreläsningar och träffa renar. 

Under kvällarna har det arrangerats konserter i ett stort festivaltält på Stadsberget och besökare har serverats mat och dryck i tältkåtor. Festivalen har varit gratis på dagtid. För att besöka festivalområdet kvällstid har besökarna fått betala inträde. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!