Tvisten om piren på Näsudden har pågått i flera år. Redan i februari 2021 skickade ägarna in en anmälan om vattenverksamhet för att renovera och förlänga den över 100 år gamla stenpiren med tio meter.
Länsstyrelsen sade nej och fick stöd av mark- och miljödomstolen som delade uppfattningen att strandområdet återgått till ett nytt naturtillstånd och fastställde förbudet. Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som inte meddelade prövningstillstånd.
2022 skickade ägarna in en ny anmälan om vattenverksamhet och fick efter diskussioner klartecken att förlänga piren med fem meter där spång och flytbrygga sedan skulle ta vid. Arbetet utfördes i början av 2023, men när länsstyrelsen gjorde ett besök senare under hösten konstaterades att ägarna gjort större åtgärder än de hade fått klartecken för.
Piren hade enligt myndigheten förlängts med tio meter och dessutom hade 24 meter av den gamla piren förstärkts med stenmaterial och en 20 meter lång grusad väg ned till piren hade skapats.
"Länsstyrelsen konstaterar att anläggandet av den ca 34 meter långa piren har uppförts trots länsstyrelsens beslut att förbjuda anläggning av en 10 meter lång pir."
Länsstyrelsen krävde efter besöket att fastighetsägarna skulle återställa förlängningen till maximalt fem meter och även ta bort tillfört stenmaterial på den gamla piren. Fastighetsägarna överklagade och ville att mark- och miljödomstolen skulle upphäva länsstyrelsens beslut. De yrkade också att länsstyrelsen skulle betala deras rättegångskostnader på 230 625 kronor.
Fastighetsägarna hävdade att den upprustade piren följer den anmälan som har godkänts av länsstyrelsen och om den avviker något är denna avvikelse ytterst marginell. Efter överklagan gjorde mark- och miljödomstolen en syn på området och kom man fram till att den förlängda piren är 8,6 meter till fästet för spången.
"Pirens avslutning fortsätter dock ytterligare en bit under fästet. Mark- och miljödomstolen bedömer därför länsstyrelsens uppmätta förlängning om 10 meter som rimlig."
Domstolen håller med länsstyrelsen om att fem meter av stenpiren ska rivas. Däremot anser man inte att det är miljömässigt motiverat att ta bort det grusmaterial som lagts på befintlig pir för halkbekämpning. Däremot ska materialet på sidan av piren tas bort till den ursprungliga nivån.
"Vidtagna åtgärder på befintlig pir och förlängning av pir har utgjort anmälningspliktig vattenverksamhet och mot bakgrund av dess miljöpåverkan har länsstyrelsen haft fog för sitt föreläggande. Åtgärder på den del av vägen som inte vilar på den gamla piren har dock inte krävt anmälan eller tillstånd och behöver därför inte återställas."
Yrkandet om att länsstyrelsen ska betala rättegångskostnaderna avslås och fastighetsägarna har tio månader på sig att återställa stenpiren.
PT har varit i kontakt med fastighetsägarna som inte vill kommentera. I sin överklagan skriver de bland annat att det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadats av verksamheten.
"Åtgärden påverkar inte vattenförhållandena och har inte någon större påverkan på miljön. Den gynnar allmänhetens intressen av en förbättrad tillgänglighet till strandområdet."