Förkoka potatisklyftorna

Piteå2008-02-14 00:00
För fem år sedan slog potatisbomben ner. Forskare hade upptäckt att det cancerframkallande ämnet akrylamid bildades vid matlagning i hög temperatur, typ stekning eller fritering av potatis, grillning av kött eller bakning av bröd. För vanligt folk blev den stekta eller friterade potatisen mest känd. Att akrylamid även finns i kaffe var det få som uppmärksammande.

Under de fem år som gått har forskningen kring akrylamiden intensifierats. Genom att förkoka potatis som senare steks i panna eller ugn kan man minska mängden akrylamid. Vidare har det visat sig att potatis som lagras i låg temperatur bildar mer socker, vilket i sin tur ger mer akrylamid. Försök visar att potatis som lagras i 15 graders temperatur två veckor före konsumtion innehåller mindre socker och därmed också får en lägre halt av akrylamid efter tillagning. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!