Förintelsens offer hedras med utställning

Vid biblioteket i Piteå hedras offren denna vecka med en utställning om judiska flyktingbarn som kom ensamma till Sverige.

Biblioteket anordnar en utställning om judiska flyktingbarn. "Det finns ett stort intresse för Förintelsen", säger Kristina Englund.

Biblioteket anordnar en utställning om judiska flyktingbarn. "Det finns ett stort intresse för Förintelsen", säger Kristina Englund.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2020-01-27 18:00

Miniutställningen från Forum för levande historia heter "Jag kom ensam", där temat är judiska flyktingbarn. Biblioteket har också en egen medieutställning som består av en mängd litteratur med anknytning till Förintelsen.

– Det som ligger här på bordet är en bråkdel av vad vi har i bokväg. Det finns all slags fakta, biografier, film och skönlitteratur, enligt programansvariga Kristina Englund. Hon säger också att många böcker är utlånade i och med att det finns ett stort intresse för Förintelsen.

Liselott Rova Johansson, SO-lärare vid högstadiet på Solanderskolan i Öjebyn, berättar att minnesdagen uppmärksammas genom att de läser mycket om Förintelsen just denna tid.

– Niorna ska också besöka biblioteket i stan på torsdag för att se utställningen om judiska flyktingbarn, säger hon.

Vid Pitholmsskolan anordnas ingen direkt manifestation, enligt ställföreträdande rektor Bo Åström.

– Men vi har ett litet kit att utgå ifrån om händelsen som vi pratar kring ute i klasserna. Vi diskuterar mångfald och faran av att behandla människor olika, säger han.

Magnus Åström, SO- och idrottslärare på Sjulnässkolan, har tillsammans med andra lärare besökt Auschwitz under en dag för några år sedan. 

– Vi fick en guidad rundvandring. Vi såg järnvägen där judarna kom, tegelruinerna från de förstörda gaskamrarna som tyskarna hann spränga. Högar med glasögon och skor. Bilder på barn. Vi såg också några baracker där fångarna bodde och man förstod hur kallt det måste ha varit där, säger han. Det är gripande, man går inte oberörd därifrån.

Han drar även nytta besöket i undervisningen. 

– Som SO-lärare har jag sett mängder av bilder från koncentrationslägren. Men att ha varit där det hände ger en annan insikt när man ska prata om det med eleverna.

– Vi har också haft en överlevare som föreläst för eleverna i skolan för några år sedan, säger Magnus Åström.

I Sverige uppmärksammas Förintelsens minnesdag den 27 januari varje år sedan 1999. 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över Förintelsens offer. Minnesdagen är baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. I Sverige högtidlighålls Förintelsens minnesdag årligen av bland annat Forum för levande historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!