Ozon har en stark lukt och eftersom att det inte är länge sedan förra gången så märkte kökspersonalen det direkt som de kom på morgonen.
– Vi gjorde precis som förra gången. Ingen gick in i köket, man vädrade ut och fick igång ventilationen, säger Ingela Viklund, enhetschef för produktionskök.
Lokalerna behövde inte utrymmas och ingen räddningstjänst behövde tillkallas den här gången. Köket på Strömbackaskolan har också ett eget ventilationssystem så det finns ingen risk att ozonet skulle läckt ut i övriga lokaler och klassrum. Efter förra årets ozonläckage har man också införskaffat utrustning för att kunna hantera såna här situationer.
– Nu har vi ozonmätare så vi vet när det är säkert att gå in igen, och man känner också lukten av ozon långt innan det är farliga koncentrationer. Vi har fungerande rutiner nu, det är bara lite irriterande att en sån här sak händer igen, säger Ingela Viklund.
Efter att personalen ställt upp dörrar för vädring kontaktades omedelbart Fastighets- och serviceförvaltningen på Piteå kommun. Efter att man undersökt köket så kunde man konstatera att det är samma sak som hänt förra året. Köket är utrustat med UV-lampor som producerar ozon. Det fungerar som en neutraliserare av matos och används i flera av kommunens storkök.
– Normalt dras ozonet ut via frånluftskanalen ut i det fria. Det som hänt är att när fläktarna stannar på kvällen så ska utrustningen ha en inbyggd säkerhet som gör att UV-lampan slocknar och slutar producera, men någonting har gjort att en av dem inte har slocknat, säger Jonas Pettersson, VVS-ingenjör på Piteå kommun.
Sedan förra läckaget har man vidtagit åtgärder mot liknande händelser. Förra gången fanns till exempel inte en ozonmätare. Men förutom det har man också byggt om utrustningen för att inte samma sak skulle kunna hända.
– När det havererade förra gången gjordes en utredning av leverantören, de felsökte och kom med förslag på hur man kunde bygga om för att det inte skulle uppstå igen, och det har vi gjort. Men ändå händer det. Vi vet inte vad det beror på i nuläget: Vi kommer att köra fläktarna dygnet runt tills vi fått klarhet i vad som hänt, säger Jonas Pettersson.
Låter som att ni skulle behöva göra en reklamation?
– Precis, vi får nog göra det. Men vi har kontakt med leverantören nu i alla fall så att de vet vad som har hänt, säger Jonas Pettersson.