Historiken är utförlig kring timmerbogseraren, men Tomas Lindbäck har velat fördjupa den genom att anlita holländaren Johan Kloosterhuis som bor cirka tio mil från det varv Munksund 5 byggdes.
Under somrarna vistas Kloosterhuis i Långträsk där han köpt hus och han har en liten segelbåt förtöjd vid Västra kajen.
– Jag ville veta mer om Munksund 5. Därför bad jag Johan Kloosterhuis göra fler undersökningar kring båten, säger Tomas Lindbäck.
Han när en dröm att en gång ska Munksund 5 ligga vid Västra kajen, inte långt från den glassbåt PT skrivit om och som en gång varpade timmer på Näldsjön i Jämtland. Munksund 5 är unik genom att den gamla ångpannan finns kvar.
Johan Kloosterhuis har besökt det varv som nu tillverkar fiskebåtar och containerfartyg, och tillsammans med Hendrik Jaan Muller dokumenteras historien kring den båt som byggdes 1910 vid varvet Bodewes beläget tre mil från den holländska kusten. Hendrik Jan Muller bor nära varvet.
Den historiska dokumentationen förtäljer att Munksund 5 byggdes på beställning av en Johannes Zwart vid bolaget Frater i Delfzijl och fick i början namnet GEERTRUIDA och kostade 20.000 holländska floriner.
– Fraater hade åtta båtar där Geertruida användes för att bogsera segelfartyg vid holländska kusten, förklarar Johan Kloosterhuis.
I mars 1913 övertogs båten av Johannes Zwart ensam. En månad senare valde han att sälja båten till Munksunds Sågverks AB via mäklarfirman Jacq Pierot Jr i Rotterdam för 26.000 Gulden.
Några månader senare döptes båten om till Munksund, men omdöptes 1919 till YTTERSTFORS 5 och överfördes 1921 till SCA:s dotterbolag AB Båtvik. Då värderad till 33 000 kr.
1930 fick så bogsaren sitt slutliga namn, Munksund 5.
Senare fusionerades Båtvik till Munksunds AB och likviderades. En ny fusion genomfördes 31 december 1954 då SCA tog över bolaget där Munksund 5 logiskt nog följde med. Hon gick sedan med timmerbogsering fram till 17 mars 1964 då hon sjönk utanför Storfors varv i inre Pitefjärden under vinteruppläggning.
– Båten hängde på en timmerflotte i en vecka innan hon sjönk. Troligen på grund av att hon tagit in vatten via en kondensor, säger Tomas Lindbäck.
Under åren har det gjorts flera försök att bärga Munksund 5. Ett år efter att den sjönk försökte Munksundsfabriken ta upp den med hjälp av bogserarna Munksund tre och Munksund fyra, men det misslyckades. Tio år senare gjordes nya försök och i Juli 1977 genomfördes nya dykningar i syfte att få upp båten.
Idag visar en liten boj platsen där Munksund 5 ligger på cirka nio meters djup. Hon är svår att se på grund av grumligt vatten, men hon finns där och under hösten har Piteå dykarklubb genomfört flera dykningar för att ta reda på hur Munksund 5 ser ut just nu. (Se särskild artikel).
Tomas Lindbäck säger att den övre delen av hytten är borta, men skrovet är intakt.
– Det ser ut att ha klarat sig bra eftersom vi inte har så mycket saltvatten här, säger Lindbäck.
Hans mål är att bärga Munksund 5.
– Men jag vet inte när det kan ske. Först måste vi undersöka båten ordentligt, sedan undersöka möjligheterna att bärga henne. Jag tror inte att det blir så svårt. Det mest omfattande blir att renovera henne till ursprungskick. Det kostar pengar och för det måste vi hitta finansiella lösningar, säger Lindbäck.