Företagare upprörs av chockhöjda avgifter: "Man tappar sugen"

Efter nyår trädde nya tillsynsavgifter i kraft i Piteå kommun. För vissa företagare innebär det fasta årsavgifter som ökar med mer än 200 procent.

Miljö- och tillsynsnämnden höjde rutinmässigt avgifterna för tillsyn av hälsoskyddsverksamheter vid årsskiftet. Men den här gången slår det hårt mot vissa företagare

Miljö- och tillsynsnämnden höjde rutinmässigt avgifterna för tillsyn av hälsoskyddsverksamheter vid årsskiftet. Men den här gången slår det hårt mot vissa företagare

Foto: Simon Olofsson

Piteå2025-01-26 17:00

För att möta kommunens kostnader för tillsyn av företag, som är obligatoriskt enligt miljöbalken, revideras taxorna minst en gång per mandatperiod. Den här gången höjdes timavgiften med en dryg hundralapp. Men för vissa företagare ökar kostnaderna i realiteten med tusentals kronor om året.

– Det här är chockartat, säger Gun Norberg på Fotstudion, som blev delgiven ett beslut om den sin nya årliga avgift i december. 

Kommunen har de senaste åren jobbat in en ny modell för tillsynstaxorna, som SKR tagit fram. I och med det har man gjort en översyn av de olika verksamheternas behov av tillsyn. Inom ett antal branscher har timmarna minskats, men för andra, som exempelvis fotterapeuter, tatuerare och skolverksamheter, har behovet skrivits upp. 

Gun Norberg har tidigare debiterats för tre timmars tillsyn fördelat på tre år, och alltså betalat en dryg tusenlapp om året. Den nya bedömningen är att hennes typ av verksamhet kräver tre timmars tillsyn – varje år. Hädanefter kommer de årliga fakturorna alltså att vara mer än tredubblade.

– Det är inte kul. Kontroller ska ske, vi är inte på något sätt emot det. Men det måste vara någon rim och reson, säger Gun Norberg.

undefined
Gun Norberg på Fotstudion chockades när hon blev delgiven sin nya årsavgift för den obligatoriska tillsynen – som ökar med mer än 200 procent.

Norberg har, liksom flera av hennes branschkollegor, överklagat beslutet. Hon ställer sig särskilt frågande till vad som egentligen ingår i de tre timmars tillsyn som hon kommer att faktureras för. 

– Jag kräver att de ska redovisa arbetet och vart avgifterna går. Vad gör de med de här summorna? 

Anita Sundman på Fotkliniken har även hon överklagat beslutet. Hon är noga med att påpeka att kontrollerna helt riktigt ska utföras ordentligt, men önskar att kommunen hade varit mer hjälpsamma inför förändringen som kan vara svår att sätta sig in i. 

– Det är stora summor för ett litet företag. Bättre information hade de kunnat ge, vi är nöjda bara vi får veta vad som gäller. Man kan skicka ut ett enkelt mejl, säger Anita Sundman. 

I SKR-modellen är antalet timmar för tillsyn förutbestämt utifrån om verksamheten anses ha ett högt, normalt eller lågt tillsynsbehov. För fotvårdarna, som har anmälningspliktiga hälsoskyddsverksamheter som anses ha lågt behov, är de förutbestämda timmarna tre, vilket alltså är lägsta möjliga.

Piteå kommuns miljö- och hälsochef Åsa Wikman och miljöinspektören Jakob Pettersson förklarar att fotvårdarnas tillsynstaxa de senaste tre åren varit för låg i förhållande till hur mycket tillsyn som faktiskt behövts.

– Den tiden som inte har finansierats av avgift har betalats av skattekollektivet, säger Åsa Wikman.

undefined
Åsa Wikman, miljö- och hälsochef i Piteå kommun, förklara att man tidigare räknat tillsynstimmarna för lågt.

Fotterapeuterna i Piteå kommer hädanefter att få tillsyn på plats vartannat år. Kommunens arbete inför, under och efter tillsynen ska motsvara sex timmar, vilket verksamheterna betalar över två år genom den årliga avgiften. Om berörda företagare vill se specifikationer på nedlagda timmar och vad avgiften bekostar så är det möjligt att efterfråga.

– Det går att ta fram underlag på det, säger Wikman.

Politiken och kommunen har under flera år känt till hur modellen är utformad med att lägstanivån för tillsyn kommer att vara tre timmar per år. Men verksamheterna verkar inte vara särskilt inspelade på det?

– Nej, det är de inte. Det har de helt rätt i. Och därför förstår jag att de reagerar, säger Jakob Pettersson.

Skulle man tydligare ha förankrat det med verksamheterna?

– I efterhand: Ja, det är klart. Vi kan alltid vara tydligare med hur vi jobbar. Men en grundläggande princip i allt det här är att verksamhetsutövaren ska stå för alla kostnader. Vi kan vara jättetydliga med vår kommunikation, det är vår ambition, men sen är det svårt att komma ifrån verksamhetsutövarens ansvar, säger Pettersson.

– Det har varit en demokratisk process, taxan har behandlats i miljö- och tillsynsnämnden och sedan i både kommunstyrelsen och fullmäktige. Det har också skrivits om det i tidningen, att man jobbar med frågan, tillägger Åsa Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!