Företagare sågar nedläggningsförslag – vädjar till ledningen

Företagare inom ljudteknikbranschen vädjar om att inte lägga ned den populära utbildningen. Totalt har 876 personer skrivit under brevet som lämnats till LTU.
– Om ljudteknik läggs ned är det svårt att se hur Musikhögskolan kommer att överleva, säger Arvid Skyttberg, tidigare ljudteknikstudent.

Arvid Skyttberg, som driver Ent Entertainment, hoppas att Luleå tekniska universitet ska tänka om och behålla ljudteknikutbildningen.

Arvid Skyttberg, som driver Ent Entertainment, hoppas att Luleå tekniska universitet ska tänka om och behålla ljudteknikutbildningen.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2025-01-30 18:30

Beskedet att Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle vill lägga ned ljudteknikutbildningen i Piteå har orsakat förstämning på Musikhögskolan.

Förslaget har också fått Studio Acusticum att varna för konsekvenserna och den förestående avvecklingen har också skapat stor oro i branschen. Den tidigare studenten Arvid Skyttberg, som nu driver eget företag inom ljudteknik i Luleå, är en av många som är oroliga.

– Ljudteknikutbildningen i Piteå är bäst i landet och har varit så sedan den skapades. Om utbildningen läggs ned så förlorar vi den bästa kompetensförsörjaren i branschen, säger han.

Avdelningschefen vid Musikhögskolan säger att nedläggningen handlar om ekonomiska skäl, men Arvid Skyttberg tycker det är konstigt att inte väga in fler faktorer.

– Jag har inte sett underlaget bakom, men jag tycker det är anmärkningsvärt att lägga ned en av de få utbildningarna som institutionen har där man kan stoltsera med att vara bäst i landet. Jag tycker att det är fruktansvärt för branschen, men jag har också svårt att se hur Musikhögskolan ska gå runt utan ljudteknikutbildningen. 

Tillsammans med Albin Brink, en annan tidigare student i Piteå som nu jobbar i Stockholm, bestämde sig Arvid Skyttberg för att engagera sig för att rädda utbildningen. Under tisdagen skrev de ett öppet brev som andra inom branschen fick möjlighet att ställa sig bakom.

undefined
Conny Wikman, som driver Livestage Event i Piteå, är en av flera företagare inom ljudbranschen som skrivit på det öppna brevet. "Den här ljudteknikutbildningen är välrenommerad i hela landet."

På kort tid hade 876 personer undertecknat skrivelsen som lämnades över till LTU under torsdagen.

– Det känns fantastiskt bra att se hur många inom branschen som skrivit under. Det är allt från studenter till stora firmor inom ljud-, spel- och filmbranschen. Även flera musiker och personer inom teatern har ställt sig bakom det här.

En av dem som skrivit under är bland annat Niklas Almqvist, gitarrist i The Hives. Andra namntunga är Bernard Löhr som varit Abbas ljudtekniker. Bland namnen finns även skådespelaren och programledaren Clara Henry.

– Det här handlar inte om att några tidigare studenter tycker det är tråkigt att vårt gamla program läggs ned. Det här skulle vara förödande för branschen i stort, säger Arvid Skyttberg.

Vad hoppas ni på?

– Jag hoppas på att LTU tar sitt förnuft till fånga och inser att det här är ett dåligt förslag.

Läs det öppna brevet

Kära Luleå Tekniska Universitet

Sedan 1988 har Musikhögskolan i Piteå bedrivit utbildning i Ljudteknik och blivit den främsta i landet. Alumner återfinns på bland annat Sveriges Radio, SVT, produktionsbolag, PA-företag, teatrar, konserthus, spelljudsföretag, filmljudsföretag och olika musikstudior runt om i landet.

Under tisdagen meddelades att institutionsledningen föreslår en avveckling av ämnet ljudteknik och programmet Ljudteknik Kandidat. Förslaget kommer först att behandlas av den filosofiska fakultetsnämnden den 6 februari och därefter gå vidare till rektor för beslut. Bakgrunden till förslaget är ekonomiska förutsättningar, inte brister i utbildningens kvalitet eller innehåll.

LTU har inte många utbildningar där de kan stoltsera sig med att vara ledande i landet, men ljudteknik är en av få. Ändå väljer man att gå vidare med förslaget om nedläggning. Det Institutionsledningen inte förstår är att en god utbildning i ljudteknik, inte kan gå med ekonomisk vinst med de praktiska och tekniska behov som finns. Men det är heller inte poängen.

Ljudteknik är en utbildning som förser branschen med kompetens och utgör en central del av Musikhögskolan. Som alumner, nu verksamma inom branschen, kan vi inte nog understryka vikten av att varje år utbilda skickliga och kompetenta tekniker. Det finns ingen annan utbildning i Sverige som producerar så mångsidiga och väl förberedda ljudtekniker som Musikhögskolan i Piteå.

Om ljudteknik läggs ned är det svårt att se hur Musikhögskolan kommer att överleva. Förutom att utbildningen i sig är en av LTU:s mest kända är den också vital för att Musikhögskolan ska gå runt. Utan ljudteknik kommer Musikhögskolans konstnärliga utbildningar stå helt utan teknisk kompetens. Den ena utbildningen efter den andra har redan försvunnit. Bara de senaste åren har journalistikprogrammen avvecklats liksom musik- och danslärarutbildningen. Om ljudteknik försvinner, försvinner ännu en viktig del av Musikhögskolans identitet. Vad återstår då?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!