Företagare för en dag

En satsning bland Strömbackaskolans andraårselever hoppas uppmuntra till eget företagande. Under en dag fick eleverna känna på entreprenörskapet.- Det här är en jättebra möjlighet för eleverna, säger Anna Andersson från Ung Företagsamhet.

Företag för en dag, ett sätt att skapa mersmak för Ung Företagsamhet bland elever. Från vänster Anton Dahlbäck, Kalle Eriksson, Anna Andersson (Ung Företagsamhet Norrbotten), Rebecka Larsson och Elin Pääjärvi från samhällsprogrammet.

Företag för en dag, ett sätt att skapa mersmak för Ung Företagsamhet bland elever. Från vänster Anton Dahlbäck, Kalle Eriksson, Anna Andersson (Ung Företagsamhet Norrbotten), Rebecka Larsson och Elin Pääjärvi från samhällsprogrammet.

Foto: Dennis Wikberg

PITEÅ2008-11-28 06:00
Den rikstäckande organisationen Ung Företagsamhet har som syfte att främja unga människors eget företagande. Tillsammans med Sparbanken Nord erbjuder de nu Strömbackaskolans andraårselever att delta i en satsning, som ska introducera eleverna i ett företagstänkande och göra dem medvetna om att det i varje elev vilar en potentiell entreprenör.
- Vi har ett nationellt mål att få 25 % av en årskull att starta ett eget UF-företag, berättar Anna Andersson från Ung Företagsamhet Norrbotten.
Vinst och förlust
Under en dag bedrev eleverna ett eget företag. Förhoppningen var att ge dem mersmak så pass att de nästa år ska välja att starta ett riktigt UF-företag, dvs utveckla och bedriva en egen affärsidé under läsåret.
Eleverna fick själva bestämma sig för vilka varor eller tjänster de skulle sälja. Företagsidéer som sattes i verket inkluderade bland annat att bedriva en egen städfirma, fikaförsäljning och snöskottning. Den eventuella vinsten från försäljningen fick eleverna behålla själva - på samma sätt som de själva fick kompensera eventuella ekonomiska förluster.
- Även om vi gick minus i vår fikaförsäljning har vi ändå lärt oss något, berättar Elin Pääjärvi från samhällsprogrammet.
Att våga ta för sig
Eleverna berättar att de blivit positivt inställda till eget företagande.
- Om vi får utveckla vår idé lite mer är det inte omöjligt att vi startar ett riktigt UF-företag nästa år, säger Rebecka Eriksson.
Camilla Landin, samhälls- och handelsprogrammets rektor, och Anna Andersson anser att eleverna gjort ett jättebra jobb.
- Men det handlar inte bara om att uppmuntra till eget företagande - det handlar också om att lära eleverna att våga ta för sig i livet och våga tro på sina idéer, säger Camilla Landin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om