Företagare åtalas efter härvan – misstänks för penningtvätt

Två företagare från Piteå åtalas för grovt näringspenningtvättbrott efter Roadbridgehärvan i Markbygden i början av 2022. Företaget som köpte stål från det plundrade konkursboet ägdes vid tidpunkten av den brottsmisstänkta företagarprofilen Roger Åström, men har nu övertagits av en annan delägare i BDX.

Den brottsmisstänkta företagarprofilen Roger Åströms tidigare bolag BDR Sverige AB har i två års tid varit indragen i en omfattande brottsutredning som nu resulterat i ett åtal om grovt näringpenningtvättbrott.

Den brottsmisstänkta företagarprofilen Roger Åströms tidigare bolag BDR Sverige AB har i två års tid varit indragen i en omfattande brottsutredning som nu resulterat i ett åtal om grovt näringpenningtvättbrott.

Foto: Privat

Piteå2025-01-18 07:00

Metallåtervinningsföretag BDR Sverige AB i Piteå har utretts för brott efter att ha köpt stål från tidigare anställda vid det konkursade bolaget Roadbridge under våren 2022.

Nu har kammaråklagare Jonas Fjellström valt att åtala en person som hade en ledande ställning i BDR Sverige samt en företagare från Piteå som sålde stålet för grovt näringspenningtvättbrott. Jonas Fjellström yrkar på en företagsbot på 500 000 kronor för BDR Sverige AB och 500 000 kronor av det andra företaget.

– Köper man över 120 ton metall, varav det mesta är armeringsstål, förstår man att det här inte kan komma från en privatperson. Om man då överför pengarna till privatpersoner handlar det om en riskfylld transaktion, säger Jonas Fjellström.

Enligt utredningen har en företagare i 30-årsåldern som utförde jobb i Markbygden sålt 123 ton metall för 454 253 kronor till det lokala metallåtervinningsföretaget. Företagaren har i sin tur sett till att överföringen gjorts till honom personligen samt till två närstående kvinnor.

undefined
Det framgår av polisens förundersökning att pengarna som betalats ut av BDR slussats via tre olika konton där merparten av pengarna gick till ett konto i Irland.

325 655 kronor har sedan förts vidare till ett konto på Irland med koppling till tidigare Roadbridgeanställda och åklagaren yrkar att de 128 000 kronorna som den lokala Piteföretagaren behöll ska förverkas.

– Jag menar att det här är betalning för att han har hjälpt till att tvätta de här pengarna och få betalt för stålet. De här irländarna skulle själv få det svårt att sälja 120 ton stål, koppar och aluminium. Det finns bara en handfull företag i Norrbotten som kan köpa det här.

Personen som hade en ledande position i BDR Sverige förnekar brott och säger i förhör att han inte hade någon aning om att stålet härrörde från brott. Han förklarar att han reagerade över att så mycket pengar skulle gå till en privatperson, men hävdar att företagaren sa att han skulle skatta för det. Han tyckte inte det var konstigt att pengarna gick till flera olika konton.

– Ingenting har försökt gömmas så det har inte upplevts som skumt. Det har skett som vilken verksamhet som helst. Helt synligt, säger han i förhör.

undefined
”Jag menar att han måste ha förstått att det fanns risk att det var något skumt med det här”, säger kammaråklagare Jonas Fjellström om den åtalade mannen som hade en ansvarsposition på BDR Sverige som köpt stål från en företagare för 454 000 kronor och betalat ut till tre privatpersoner.

Företagaren som sålde stålet driver ett konsultföretag inom industrin där han är enda anställd. Han förnekar brott och hävdar att det fanns en överenskommelse om att de skulle få sälja skrotet och dela på pengarna. Han menar också att försäljningen av stålet inte har med hans företag att göra utan att det ska beskattas på hans privata deklaration.

– Jag tog upp det i deklarationen och så blev det kanske 32 000 i skatt.

De närstående kvinnorna som också tagit emot betalning var inledningsvis misstänkta för penningtvättsbrott, men Jonas Fjellström har valt att inte åtala kvinnorna som sagt att de litat på den närstående mannen.

– Den brottslighet som de var misstänkta för på slutet var ringa penningtvättsbrott och det är en preskriptionstid på två år. Sedan är det inte säkert att det skulle ha blivit åtal ändå då deras hantering inte är lika klandervärd.

undefined
Roger Åström, tidigare styrelseordförande i BDX, ägde BDR Sverige fram till nyligen.

Metallåtervinningsföretaget BDR Sverige, som är delägare i BDX-koncernen, ägdes vid tidpunkten för det misstänkta brottet av företagarprofilen Roger Åström som också var styrelseordförande i BDX. Efter brottsmisstankarna klev Roger Åström av som ordförande i BDX där han tillsammans med sin familj kontrollerade 17 procent av aktierna, men behöll sin plats i styrelsen.

Roger Åström är i dag misstänkt för grovt bokföringsbrott och penningtvättsbrott i en stor härva där han anklagas för att ha skickat falska fakturor för nära 66 miljoner kronor till BDX – ett av Norrbottens största företag. Roger Åström har efter att misstankarna blivit kända försatt sina åkeriföretag i likvidation och petats från styrelsen. Roger Åström har aldrig varit misstänkt för brott i samband med Roadbridgehärvan. Han förnekar brott i penningtvättshärvan.

Luleå tingsrätt har nyligen beslutat om kvarstad på 38 miljoner kronor för Roger Åströms egendom då det kan befaras att han inte betalar skadestånd till BDX. Roger Åström har nyligen gett bort sina aktier i BDX till närstående personer. 

Ägandeskapet för Roger Åströms bolag BDR Sverige har i början av december övergått till en annan delägare i BDX, Peter Åström. PT har sökt Peter Åström från Luleå som bland annat är förtroendevald i valnämnden för BDX och tidigare ägde Bergnäsets åkeri. 

PT har sökt Roger Åström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!