Företag som bygger bostäder mest utsatta

Branschorganisationen Byggföretagen spår en dyster prognos för Sverige som helhet under 2023. Läget i Norrbotten ser ljusare ut även om bostadsbyggandet minskar där också.

Erik Ranängen, är lokal chef för Byggföretagen i Norrbotten. "Vi behöver få fart på bostadsbyggandet", säger han. (Arkivbild)

Erik Ranängen, är lokal chef för Byggföretagen i Norrbotten. "Vi behöver få fart på bostadsbyggandet", säger han. (Arkivbild)

Foto: Reino Jillker

Piteå2023-03-20 07:30

Branschen spår en tioprocentig nedgång för byggandet i Sverige under 2023.

– Det är nere på de siffror som var på 90-talet när det var tufft, säger Erik Ranängen, lokal chef för Byggföretagen i Norrbotten.

Enligt honom beror nedgången på inflation, räntehöjningar, skenande energikostnader och materialpriser. Men även mycket oro och osäkerhet. Värst drabbade är företagen som inriktar sig på bostadsbyggande.

– Det är nästan en halvering på bostadsbyggandet vilket gör att företagen som jobbar specifikt med bostadsbyggande på riksnivå får problem. Det gäller både större fastigheter, men också villor och småhus. De tendenserna ser vi också i Norrbotten.

Som helhet ser byggandet i Norrbotten betydligt bättre ut än det gör i den nationella prognosen.

– Det är en ganska dyster bild för byggbranschen på riksnivå. Men tittar man på Norrbotten så pekar prognosen ändå uppåt för 2023 med en procent. Det är ingen stor ökning, men det är ändå en ökning och den sker från höga nivåer, säger Erik Ranängen.

Även om bostadsbyggandet minskar så har företagen mycket att göra med de stora industrisatsningarna och samhällsomvandlingen i malmfälten. 

– Vi har haft mer att göra än vad vi mäktar med. Prognosen ökar fortfarande, men det kommer att bli en omfördelning av vad det är vi bygger. Färre bostäder men mer av industrilokaler och anläggningar.

Även om det finns gott om jobb i norr så oroar det minskade bostadsbyggandet Byggföretagen.

– Vi har redan idag en stor bostadsbrist i de flesta av Norrbottens kommuner, vi behöver bli fler och de här industrierna som etablerar sig skapar många nya jobb. Men då behövs också fler bostäder.

Utöver en svalare bostadsmarknad så ser branschen också en avtrappning när det gäller renoveringar.

– En del privatpersoner har blivit mer avvaktande och med ökade kostnader och höga räntor är det kanske många som väntar med en del projekt hemmavid. Det är klart att det påverkar oss också. 

Trots oron är det ändå många som vill bygga och Erik Ranängen tycker att kommunerna har ett stort ansvar att underlätta för privatpersoner.

– Kommunerna måste försöka rensa undan de hinder och frågetecken som gör att man kanske avvaktar. De måste göra det möjligt att bygga på attraktiva lägen och med större flexibilitet. Kommunerna måste också tillsätta resurser för planberedskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!