Det har under många års tid funnits planer på att bygga bostäder på Löjan. En idé fanns om att flytta biblioteket till bottenplan på ett av husen, men den planen stöp i och med Christinaprojektet.
Våren 2021 gick en intresseförfrågan ut i syfte att ge nytt liv åt projektet. En ny detaljplan påbörjades genom ett förslag från Riksbyggen. Det arbetet avbröts dock efter att Riksbyggen såg att man inte fick ekonomin att gå ihop med den föreslagna byggnadshöjden.
Under torsdagens sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden beslutade politikerna att bevilja en ansökan från BD Fastigheter och Wallsténhus om att påbörja en detaljplan för att bygga flerbostadshus på den attraktiva tomten.
– Den här tomten är alldeles för värdefull och viktig för att inte användas. Att möjliggöra för fler bostäder i centrala Piteå är viktigt för att skapa förutsättningar för en utveckling som främjar befolkningstillväxt och en levande stadskärna, säger Magnus Nyström (S), ordförande.
Planerna är än så länge i ett tidigt skede och det finns inga ritningar eller skisser. Hur många våningar husen får är inte bestämt, men klart är att det rör sig om stora förändringar i stadsbilden i området.
– Det positiva planbeskedet är första steget och nu vill vi ta ett nytt grepp och göra något helt nytt. Tegelbyggnaden, Pite energi-huset, äger vi och det kommer vi att behöva riva för att få till en bra lösning och ett sammanhållet kvarter, säger Andreas Wallstén.
Det som finns kvar av det gamla p-huset måste också bort för att ge plats åt de nya byggnaderna med cirka 100 lägenheter i olika storlekar. Tanken är att ha parkeringsplatser under husen och man siktar på affärslokaler i bottenplan.
– Finns det en bra hyresgäst som kan ta en lokalyta i bottenplan är det förstås jättebra och det är också någonting vi har med i planerna. Men sedan gäller det att hitta en verksamhet som dels passar där och vill vara där, vi har ingen specifik just nu, säger Andreas Wallstén.
Erik Larsson, BD Fastigheter, tycker att det känns som ett väldigt roligt projekt att ta sig an samtidigt som det är förenat med utmaningar.
– Läget mitt i stan är förstås fördelaktigt när projektet väl är färdigställt. Men resterna av det gamla parkeringshuset samt närheten till befintlig bebyggelse och gator medför såväl byggtekniska som logistiska utmaningar, säger han.
Planerna är att de två bostadsbolagen ska att äga varsin del av de nya husen.
– Tanken är att vi ska ha den del som ligger närmast Handelsbanken-huset eftersom vi äger det i dag. BD:s del blir närmast Stadsberget. Det är preliminärt så vi har resonerat, men det är inte riktigt spikat än, säger Wallstén.
Även Handelsbankens fastighet får en översyn av utemiljön.
– Vi vill försöka få till en bättre lösning på innergården så det hänger ihop bättre och ser bra ut och upplevs bra av hyresgästerna som finns i fastigheten i dag, säger Andreas Wallstén.
Exakt när byggstarten av de nya fastigheterna blir är oklart.
– Vi tänker oss att vi gärna vill komma igång så fort som möjligt. Men planprocessen måste få ta den tid den tar och den har ju precis startat i och med att vi fått det positiva planbeskedet, säger Wallsténhus vd.
Både Larsson och Wallstén upplever att dialogen med kommunen är positiv. ”Vi är båda av den uppfattningen att det är hög tid för att det händer något nu på Löjan och att vi ges förutsättningar att förverkliga vår vision”, skriver de i ett pressmeddelande.