Företag förlorade tvist mot anställd

Ett bolag i Piteå döms att betala stora belopp för att, enligt en dom i tingsrätten, ha avskedat en anställd på felaktiga grunder. Bolagets ägaren hävdar att domen är felaktig och har överklagat till Arbetsdomstolen.

Tingsrätten har dömt ett bolag i Piteå att betala en stor summa pengar till en anställd som blev avskedad. Felaktigt, anser bolagets ägare som har överklagat till Arbetsdomstolen som inom kort ska avgöra ärendet.

Tingsrätten har dömt ett bolag i Piteå att betala en stor summa pengar till en anställd som blev avskedad. Felaktigt, anser bolagets ägare som har överklagat till Arbetsdomstolen som inom kort ska avgöra ärendet.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-02-01 21:00

Bolaget var som svarande kallad till förhandlingar i tingsrätten våren 2020, men ingen representant för bolaget fanns på plats. Trots detta valde tingsrätten att genomföra förhandlingen och avkunnade dom, en så kallad tredskodom.
Kortfattat innebär en tredskodom att dom avkunnas mot den part som efter kallelse till rättegångsförhandling ändå inte infunnit sig till förhandlingen.

– Jag vill inte lämna några kommentarer i själva tvistefrågan, men vi anser att tingsrättens dom är felaktig. Förhandlingarna borde aldrig ha genomförts, säger bolagets ägare.
Ägaren motiverar detta med att motparten inkom med nya uppgifter dagen innan samtidigt som bolagets advokat drabbades av sjukdom.
– Vi hade ingen på plats och ville flytta fram förhandlingarna, men vi har överklagat till Arbetsdomstolen.

I korthet handlar ärendet om en trygghetsanställning via arbetsförmedlingen. Bolaget fick alltså viss ersättning för att tillsvidareanställa en man den 2 maj 2013.
Anställningen löpte på, men i mars och april 2016 påtalade mannen att han inte fått någon lön. Lönen för mars betalades ut i juni.
Ungefär i samma veva, den 14 april 2016, var en representant från arbetsförmedlingen på arbetsplatsbesök och då undertecknade bolagets ägare en överenskommelse om fortsatt trygghetsanställning.

Men i december samma år fick den anställde besked om att han inte var önskvärd efter årsskiftet. Något skriftligt avsked fick han inte och när han började kolla sina löner och semesterersättning bakåt i tiden upptäckte han att det saknades pengar.
Den linjen går tingsrätten på. Cirka 55 000 i utebliven lön och drygt 37 000 kronor i utebliven semesterersättning. Vidare skadestånd på en kvarts miljon och rättegångskostnader på cirka 450 000 kronor som bolaget åläggs att betala.

Bolaget har åberopat "arbetsgivares kvittningsrätt" eftersom bolaget anser att den anställde med flit förstörde utrustning under sin tid på företaget. Något som den anställde förnekar.
Och tingsrätten tror på honom och skriver "Det kan konstateras att bolaget under processens gång kommit med en rad svepande påståenden utan att kunna precisera något av dessa. Det är uppenbart att bolaget saknar grund för sina påståenden."
Förhandlingarna i Arbetsdomstolen planeras att genomföras den 17/2-18/2. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!