Enligt projektledaren Maria Lindahl från Nenet (Norrbottens energikontor) är många företag inte särskilt aktiva med energieffektiviseringar. I projektet har redan ett 30-tal så kallade energibesiktare utbildats och dessutom har två pilotföretag, Composite Scandinavia AB i Öjebyn och Lundbergs Trä i Arvidsjaur, kartlagts. Resultaten därifrån kan om inte annat tjäna som motivering för andra företag att göra något åt elförbrukningen.
- Det är viktigt att påpeka att dessa företag inte är några "syndare", snarare pionjärer. Men en sak har de gemensamt, det finns en rad åtgärder att vidta för att komma till rätta med ineffektiv och onödig energiförbrukning. Vi har visat vad de kan göra, men åtgärderna får de ta ställning till själva, säger Jan Dahl, tillförordnad professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Med det kräver investeringskostnader?
- Ja, i en del fall handlar det om det, men kostnaden ska ju vägas mot ett allt högre pris på elen. Det kan också handla om att anläggningar och maskiner inte används på ett ultimat sätt.
Projektets fortsättning innebär alltså att ytterligare 15 företag får chansen att kartläggas. Intresset att delta är stort och redan har över 35 företag anmält sig till det nybildade nätverket för energieffektivt företagande.
- Företagen är bra inom sina egna kompetensområden, men vi vet att det ofta finns en stor, outnyttjad potential för energieffektiviseringar. Att minska energiförbrukningen med 20-30 procent, kanske med uppemot 50 procent, stärker givetvis företagens konkurrenskraft och samtidigt förbättras arbetsmiljön, säger Maria Lindahl.
Sprida det vidare
- De 15 företag som väljs ut får betala en liten del av den energibesiktning som görs. Resultaten därifrån ska tjäna som vägledning för andra företag. Tanken är att det ska sprida sig som ringar på vattnet, säger Jan Dahl.Företagen kan alltså tjäna stora pengar?
- Ja, det kan man fastslå. Inte minst med tanke på de stigande elpriserna. Det finns de som hävdar att vi redan om några år får räkna med elpriser på tre kronor kilowattimmen.
Varför bara små och medelstora företag i projektet?
- Den stora, tunga industrin är av ren självbevarelsedrift på rätt väg eller redan bra på energieffektiviseringar, säger Jan Dahl.