Föreslår nedläggning av populär utbildning: "En chock"

LTU föreslår en nedläggning av ljudteknikutbildningen i Piteå av ekonomiska skäl. Om förslaget blir verklighet kan en tredjedel av programstudenterna på Musikhögskolan försvinna.
– Studentlivet kommer att dö ut, säger Amanda Henriksson.

"Det här kom som en chock", säger Amanda Henriksson som studerar ljudteknik.

"Det här kom som en chock", säger Amanda Henriksson som studerar ljudteknik.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2025-01-29 16:00

Förslaget från Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle i Luleå presenterades på ett informationsmöte under tisdagen. Den treåriga ljudteknikutbildningen vid Musikhögskolan med 53 elever och fyra heltidsanställda lärare föreslås att avvecklas och inga fler elever tas in till hösten.

Om förslaget blir verklighet försvinner nästan en tredjedel av de cirka 180 programstudenterna i Piteå.

– För det första vill jag säga att det är ett fruktansvärt tråkigt förslag. Ljudteknik är en jättebra utbildning, men vi klarar inte av att genomföra den med de intäkter vi får, säger Sture Kuusisalo, avdelningschef vid Musikhögskolan i Piteå.

Enligt honom har institutionen gått från att se ekonomin som en helhet till att varje program bör bära sig själv, vilket ljudteknikutbildningen inte har gjort. Man har försökt öka intäkterna genom att skruva upp intagningen från 16 till 28 elever per årskull, men utan att lyckas. Förra läsåret började 27 elever.

– Helhetsbilden är viktig, men varje utbildning har som mål att vara självförsörjande och klara av att stå på egna ben, säger Sture Kuusisalo.

undefined
"Det är ett tråkigt förslag", säger Sture Kuusisalo, avdelningschef vid Musikhögskolan i Piteå.

Beskedet kom som en chock för ljudteknikstudenterna på skolan. 

– Ljudteknikutbildningen har rykte om sig att vara den bästa i landet. Den har satt Piteå på kartan och nu slänger man bara bort 35 års historia. Det är jättekonstigt, säger Amanda Henriksson som läser första året.

Studenterna har rätt att få gå kvar till slutet, men många är oroliga för att utbildningen försämras om lärarna lämnar i förtid när det inte finns någon framtid. Även det sociala livet på skolan och på fritiden får sig en kraftig törn.

– Jag hade sett fram emot nollningen och att introducera alla nya ettor. Nu kan jag inte göra det. Skolan kommer bli tom och studentlivet kommer dö ut. Det är även vi ljudtekniker som anordnar alla studentevent och konserter. Det här beslutet kommer slå hårt mot Piteå och hela regionen, säger Amanda Henriksson.

Nedläggningen är än så länge bara ett förslag som kommer att lämnas till Filosofiska fakultetsnämnden för beredning, men alla studenter vi talar med ser små möjligheter att nämnden och rektorn kommer att gå emot institutionen och rädda utbildningen i Piteå.

– Chansen är liten, men vi ska försöka göra allt vi kan. Både för vår egen skull, men även för skolan och alla elever som vi vill ska kunna gå utbildningen, säger Vera Almquist.

undefined
"Det här kom som en chock", säger Amanda Henriksson som studerar ljudteknik.

Beslut väntas i slutet på februari.

– Vi hoppas att beslutsprocessen om ett nollintag eller inte ska vara klart innan mars då antagningarna till programmet öppnar. Det är snabba ryck, men vi vill inte riskera att ta in en årskull till om det blir så att vi ska avveckla det, säger Sture Kuusisalo.

Hur ser ni på studenternas oro för att duktiga lärare ska säga upp sig?

– När beslutet är taget gör man en avvecklingsplan. Är det så att lärare väljer att avbryta sin anställning i förtid är det upp till oss att hitta kompetenser och vikarier att sätta in. 

Kan det här få negativa konsekvenser för musikstudenterna?

– Det är klart att det är något vi kommer att analysera och titta på så vi behåller kvaliteten. Det kan man göra på olika sätt men jag kan inte redovisa det nu eftersom allt är så färskt, men vi har det absolut i åtanke, säger Sture Kuusisalo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!