Föreslår gratis busskort till ungdomar

Länstrafiken i Norrbotten vill ge alla ungdomar gratis busskort.

Gratis buss. Länsstrafiken arbetar med ett förslag om att ge gratis busskort till ungdomar mellan 6 och 19 år. (Arkivbild)

Gratis buss. Länsstrafiken arbetar med ett förslag om att ge gratis busskort till ungdomar mellan 6 och 19 år. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2016-09-03 05:00

För att åka sträckan Rosvik – Piteå måste Elias Munoz Sundquist köpa klippkort av länstrafiken. För ungdomar upp till 19 år kostar 20 enkelresor 400 kronor. Citybuss som kör sträckan Piteå – Hortlax erbjuder också bara klippkort för ungdomar. Där kostar 20 enkelresor 200 kronor.

– Det borde finnas något billigare alternativ. För 1200 kronor i månaden kan en Stockholmare åka pendeltåg, bussar och tunnelbana i hela kommunen, säger Daniel Sundquist.

Kenneth Johansson, vd på länstrafiken i Norrbotten, konstaterar att klippkortet med 20 resor är deras billigaste alternativ för ungdomar.

– Dessvärre kan jag hålla med om att det blir lite dyrt i det här fallet. Speciellt när man är så pass ung. Det handlar om grundskola, säger han.

Däremot arbetar länstrafiken med ett förslag som på sikt skulle kunna lösa problemet.

– Förslaget vi jobbar på är att ge gratis busskort till alla ungdomar från 6 till 19 år i länet . Man har gjort det i Jämtland med bra resultat och vi ser att det här är ett sätt att få fler ungdomar att åka kollektivt.

Utredningen pågår fortfarande och förslaget har inte presenterats för politikerna ännu.

– Det är fortfarande arbetsmaterial. Kanske kan vi visa ett förslag till årsskiftet, säger Kennet Johansson.

Kräver det här att ägarna skjuter till pengar?

– Jag har inga kostnadskalkyler än men det kanske inte behöver bli så mycket mer i slutändan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om