Det var den 5 oktober som den ideella föreningen Föreningsservice rev ett golv och ett kök i en lägenhet på Ankarskatavägen på uppdrag av Pitebo.
Dagen efter fick Föreningsservice ett samtal från Pitebo som meddelade att OCAB, firman som skulle sanera bort lukt i lägenheten, hade påträffat asbets i fixen som höll fast kakelplattorna.
"Vi arbetar med medarbetare som står längre ifrån arbetsmarknaden. Hade vi blivit upplysta om det verkliga läget eller de potentiella riskerna – hade vi aldrig åtagit oss detta arbete", skriver Anton Holmberg, verksamhetschef på Föreningsservice, i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.
Enligt anmälan har OCAB berättat för Föreningsservice att de tidigare utfört saneringsarbeten åt Pitebo i samma fastighet och att fastighetsägaren borde känt till riskerna med rivningsarbetet och informerat dem om dessa. OCAB utesluter inte heller att det kan vara asbest i limrester på golvet.
"I dagsläget kan de ej gå in i lägenheten så han kan ej lämna ett konkret svar i frågan", skriver Föreningsservice.
Föreningsservice skriver i sin anmälan att lärdomen utifrån detta är att de framöver kommer att säkerställa i skrift vad som ska utföras och att det inte finns några kända skadliga ämnen eller andra potentiella riskmoment som deras anställda kan utsättas för.
Enligt anmälan från den 9 oktober är läkarkontroll inbokad för de inblandade.
– Det som har hänt är jättetråkigt och beklagligt. Vi har lärt oss av det som inträffat och vidtagit åtgärder. Vi har anmält det som ett tillbud precis som man ska och i väntan på deras utredning vill vi inte kommentera. Det är Arbetsmiljöverket som kommer att bedöma vem som har gjort fel i det här ärendet, säger Anton Holmberg.
Pitebo vill inte heller kommentera tillbudet.
– Det har varit ett tillbud och de har anmält det i sin ordning. Nu inväntar vi utredning så vi kan inte säga så mycket mer just nu, säger Robert Vikman som är förvaltningschef på Pitebo.
Det är inte första gången som ett socialt företag i Piteå river asbest. Jobbcentralen Hem AB fick betala totalt 227 500 kronor i sanktionsavgifter efter att deras anställda rivit ett eternittak utan tillstånd eller skyddsutrustning.