Föreningspatrull med fixaruppdrag

Föreningspatrullen är namnet på en ny satsning i syfte att skapa meningsfull sysselsättning för deltagarna, fler händer i Föreningsservice och en utveckling av föreningslivet.

Jan-Erik Holmbom, Claes-Jörgen Pohl, Staffan Wikman och Daniel Andersson, är några av dem som kommer att se till att Hamnviken får ett lyft inför sommaren.

Jan-Erik Holmbom, Claes-Jörgen Pohl, Staffan Wikman och Daniel Andersson, är några av dem som kommer att se till att Hamnviken får ett lyft inför sommaren.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2018-06-13 05:00

Föreningsservice har i dagarna sjösatt projektet som är ett samarbete mellan socialtjänsten, kultur, park och fritid, Föreningsservice och olika föreningar, där man ska prova nya arbetsformer för daglig verksamhet. Målet är en ”win-win-situation” för brukaren, föreningslivet och socialtjänsten. I slutändan ska brukaren kunna gå från verksamheten till en anställning med lönestöd på heltid eller deltid.

Föreningsservice är den ideella förening som fungerar som paraplyorganisation för cirka 200 föreningar i kommunen. Föreningarnas behov av insatser är ofta större än vad Föreningsservice hinner med och därför bildades Föreningspatrullen. Exempel på arbetsuppgifter patrullen utför kan vara skötsel av utflyktsmål, tvättning av idrottskläder och underhållsarbete av olika slag.

– Föreningsservice har mängder av uppdrag och mäktar inte alltid med allt, därför blir Föreningspatrullen ett jättebra komplement, säger Claes-Jörgen Pohl, projektledare Föreningsservice.

I dagsläget jobbar ett 20-tal personer inom Föreningsservice, många av dem kommer att fungera som handledare för projektets deltagare. Målet är att kunna sysselsätta uppemot 30 personer. I nuläget är fyra personer igång i arbete men nya kommer att rulla in allt eftersom och Claes-Jörgen Pohl tror att mellan 10 och 14 personer kan vara igång samtidigt i projektet som är treårigt. Så här långt har man deltagare som jobbar på Nordlunda, Björklunda och i Öjebyns IF:s kansli. Fler föreningar välkomnas in i projektet.

– Om en förening anlitar föreningsservice betalar man för tjänsten som föreningsservice personal utför. Jobbet som deltagarna i projektet gör, blir en kostnadsfri bonus för föreningen, säger Claes-Jörgen Pohl.

Det kan till exempel handla om städning, målning, slyröjning och annat.

I projektet kommer man att jobba mycket med friskvård och hälsa och lyfta fram varje deltagares färdigheter.

– Vi kommer att jobba individuellt med alla deltagare. Vi ska coacha och pusha för att deltagarna ska kunna komma ut i arbetslivet senare, säger Claes-Jörgen Pohl.

Han förklarar att det finns stor möjlighet att rotera mellan olika arbetsuppgifter för att på det sättet hitta sysselsättning som passar var och en.

I början blir det arbetspass på tre timmar, förmiddag eller eftermiddag. Som mest blir det sex timmars jobb om dagen.

En av dem som redan jobbar i projektet är Jan-Erik Holmbom. Han klipper gräs, renoverar avbytarbås och kritar planer på Björklunda och trivs med jobbet.

– Det skulle vara kul att kanske komma ut i lärlingstjänst efter det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!