Videon är inte längre tillgänglig
Pite Havsbad har tecknat avtal med Migrationsverket om att bli ett boende, aktivitets- och utbildningscentrum för upp till 1 300 flyktingar som väntar på uppehållstillstånd.
– Vi var tydliga med Migrationsverket att det här ska bli något annat än bara boende. Norrbotten behöver ungefär 8 000 fler invånare för att klara av välfärden, då är det viktigt med utbildning och aktiviteter så att vi får flyktingarna i jobb, säger Tobias Lindfors.
Men SFI-undervisningen på plats dröjer. En entreprenör ska upphandlas och först till hösten kan utbildningsinsatserna komma igång.
– Det är synd, men jag har förståelse för att det tar tid. I väntan på upphandlingen skänkte vi 100 bärbara datorer som vi nu tänker installera. Vi har tagit fram en programvara där flyktingarna med självstudier kan lära sig enklare svenska, säger Lindfors.
Datorerna ska placeras i Rivierahallen där Migrationsverket har sin reception. Piteå havsbad planerar också att starta upp ett café för flyktingarna och ytterligare fyra servicehus öronmärks för kulturella aktiviteter.
– Vi vill komma i gång så snabbt som möjligt, i väntan på utbildningsinsatser är aktiviteter ännu viktigare, säger Tobias Lindfors.
Flera föreningar har visat intresse för att anordna aktiviteter för flyktingarna på Pite havsbad och den 19 mars blir startskottet för ett långsiktigt samarbete där bland annat Piteå IF kommer att vara med.
– Vi kommer att nyttja Riviererahallen för idrottsaktiviteter. Man kommer även att kunna åka skridskor på bandyplanen om vädret tillåter, säger Anders Eriksson, ordförande i PIF Damer.
Norrbottens idrottsförbund har gett ett bidrag och Tobias Lindfors bolag kommer också att sponsra samarbetet. Piteå IF söker ytterligare finansiering och förhoppningen är att fotbollsspelare ska kunna erbjuda fysisk aktivitet på Pite havsbad tre dagar i veckan.
– Vi har ett antal spelare som behöver något att göra och det här är en viktig social funktion som vi måste ställa upp på, säger Eriksson.
Flyktingarna PT talat med uttrycker oro över att behöva flytta om tre månader, men Tobias Lindfors ser inga problem med det.
– Om det inte vore sommar hade jag inte varit positiv till att slussa folk till alternativa boenden, men just på grund av att det inte är någon skola så tror jag det fungerar bra att göra så här. Det är lite som att få ett miljöombyte under semestertid, säger han.