Föreningshus kan bli bostäder

Strömgården kan byggas om till 45 små lägenheter för flyktingar och andra som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Tidigare äldreboende. Strömgården byggdes som Piteås första demensboende 1959. Idag används lokalen av socialförvaltningen och föreningar.

Tidigare äldreboende. Strömgården byggdes som Piteås första demensboende 1959. Idag används lokalen av socialförvaltningen och föreningar.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-04-24 22:00

Det är svårt att få tag i en lägenhet i Piteå och allra svårast är det för vissa grupper i samhället.

– En målgrupp är flyktingar, men det finns även socialt utsatta allmänt i samhället och ungdomar som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Vi vet också att studentantalet på Strömbackaskolan har ökat och de som vill bo i egen lägenhet har svårt att hitta boenden, säger David Sundström, näringslivschef på Piteå kommun.

Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att lösa den akuta bostadskrisen och David Sundström leder gruppen som har utrett allt från nyproduktion till modulbostäder.

– Vårt huvudspår nu är att möjliggöra bostäder i byggnader som en gång omvandlats från lägenheter till verksamhetslokaler. Det är det mest ekonomiska alternativet och dessutom är lokalerna ofta inte anpassade för verksamheterna idag, säger Sundström.

Arbetshypotesen som har kommit längst är att omvandla Strömgården till 45 små enrumslägenheter.

– Vi tittar på många lokaler. Fördelen med Strömgården jämfört med de andra är att det ligger väldigt centralt med närhet till service, säger David Sundström.

Enligt honom är tanken är att skapa ett korridorsboende där hyresgästerna delar dusch och andra utrymmen.

– Behovet av lägenheter är störst, men det går också att med ganska små medel omvandla delar eller hela fastigheten till ett HVB-boende. Sedan tycker vi inte att det är bra för verksamheten att ha ett så stort boende.

Investeringskostnaden för att bygga om Strömgården är fortfarande oklar enligt David Sundström.

– Det beror på. I bästa fall pratar vi om två miljoner för att omvandla hela fastigheten till 45 lägenheter. Det är väldigt billigt per lägenhet. Det finns också ett värsta scenario där vi måste göra stora ombyggnationer. Då sticker det iväg ganska många miljoner till.

I nuläget använder socialtjänsten två våningar på Strömgården. Resten av huset hyrs ut till föreningar.

– Vi jobbar väldigt fokuserat på att hitta bättre och mer ändamålsenliga lokaler för de som idag har Strömgården som sin arbetsplats. Där är vi inte i mål och så länge vi inte är det kommer det inte att fungera. Vi kommer inte kasta ut verksamheter på gatan på för att lösa bostadskrisen.

Enligt David Sundström finns det olika idéer, bland annat diskuteras att skapa föreningslokaler i det som är kvar av gamla Djupviksskolan. Största utmaningen som han ser är att hitta en ny arbetsplats för socialtjänsten.

– Socialförvaltningen har ett behov att finnas nära kollektivtrafiken, då blir valmöjligheterna något lägre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!