I dag lider ungefär 6 600 personer i Norrbotten av folksjukdomen diabetes typ 2, den variant som kan förbättras med sunda kostvanor och motion. Samtidigt serveras dagligen tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg – mat som alltför ofta är fattig på grönsaker samt rik på socker och andra snabba kolhydrater, vilket bidrar till att höja blodsockret. I samband med Världsdiabetesdagen 14 november vill därför den ideella föreningen Frisk mat se flera åtgärder för att göra den skattefinansierade maten mer näringsrik och hälsofrämjande.
– Nu behövs en kraftsamling i Norrbotten och Sverige för att bromsa den skenande ökningen av typ 2 diabetes och andra livsstilsrelaterade sjukdomar. Den offentliga maten har stor inverkan på hälsan men landets beslutsfattare kan ställa högre krav, säger Anna Lindelöw Mannheimer, Frisk mat.
Tre förslag på förbättringar:
1. Kunskapsutbyte: Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör spridas vidare.
2. Kontrollfunktion: Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög kvalitet i hela landet och lever upp till de Nordiska näringsrekommendationerna.
3. Lagkrav: Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.