Föreningen, som under våren kommer att fira 20-årsjubileum, har under en längre tid sökt efter lämplig mark att bygga en ny discgolfbana på.
– För två år sedan började vi titta runt på områden för att bygga ytterligare en bana, dels för att sporten har exploderat och blivit större, dels för att banan på Guldkusten ligger i Norrbotniabanans korridor, säger John Hall Määttä.
Även om det inte finns något datum för Norrbotniabanan så vill man inte riskera att en dag stå utan bana. När det blev känt att Strömnäs GIF:s skidklubb säger upp nyttjanderättsavtalet av Furubergsspåret öppnade det upp för Piteå discgolf att ta över avtalet med kommunen. Något som välkomnas av Jenny Axelsson, fritidschef i Piteå kommun.
– Det blir jättebra. Vi har varit med i dialogen tillsammans med discgolfen och skolan, vi ser jättepositivt på att det etableras en föreningsverksamhet. Det här blir en verksamhet som passar en väldigt bred målgrupp, säger hon.
Nyttjanderättsavtalet innebär att klubben också blir ansvarig för att underhålla motionsslingan. John Hall Määttä tror inte att det ska bli några problem att uppföra discgolfbanan i nära anslutning till Furubergsspåret.
– Vi måste samverka där och skylta för bägge parter. Vi måste förstå att det finns folk som rör sig i skogen och de måste veta om att vi är där och kastar. Det kommer nog att falla sig ganska naturligt när det börjar bli rörelse, säger han.
Nu planerar Piteå discgolf för att påbörja byggnationen av 18-hålsbanan till våren. Det kommer bland annat krävas att några träd avverkas.
– Det kommer inte att bli så mycket påverkan på skogen men kommunen kommer att kapa träd och vi städar upp efteråt. Vi får plocka kvistar och rensa sly, säger John Hall Määttä.
Precis som banan på Guldkusten så kommer det att vara två utkastplattor. Det innebär att man får olika svårighetsgrad på banan.
– Vi kanske inte kommer att dräpa oss första sommaren utan då bara ha en utkastplatta, men vi har ambitionen att alla 18 hål ska ha två alternativ.
John Hall Määttä säger att Furuberget är optimalt ur många synvinklar. Bland annat närheten till bostadsområden och skolan.
– Vi får så mycket närmare till barnen. De enda barn vi får ut till banan nu är ju de som åker med en förälder eller om det är mopedburna ungdomar. Annars är det svårt att få de yngsta till att spontant fara ut och kasta.
Dessutom hoppas man kunna dra nytta av att ha banan i anslutning till Pitholmsskolans sporthall.
– I en kartläggning som Svenska discgolfförbundet har gjort om att tävla på lika villkor för tjejer och damer visade det sig att en av grejerna till att vissa inte tävlar eller slutade med sporten var tillgänglighet till toaletter. Kan vi hyra in oss i sporthallen har vi den tillgängligheten, säger John Hall Määttä.
Förutom att göra det ideella arbetet i föreningen så krävs det också finansiering för att ro banan i hamn. Klubben har beviljats anläggningsbidrag från RF-SISU och man har också skaffat sig en samarbetspartner.
– Men det namnet kommer vi inte gå ut med än utan det blir närmare invigningen av banan. Budgeten ligger i dagsläget på en halv miljon kronor, säger John Hall Määttä.