För ett antal år sedan investerade Karl Larsa vatten- och avlopp ekonomisk förening i ett vatten- och avloppsnät inklusive utrustning för att tillhandahålla medlemmarna leverans av dricksvatten samt bortforslande av gråvatten, alltså bad, disk- och tvättvatten. Investeringen finansierades via kapitalinsatser med totalt 1 760 400 kronor. Föreningen som består av 15-talet medlemmar fick alla betala in cirka 120 000 kronor var i kontantinsats.
Skatteverket beslutade i juli 2020 att för 2019 ska föreningen betala mervärdesskatt med 352 080 kr samt fastställa mervärdesskattepliktig omsättning till 1 408 320 kronor.
Föreningen överklagade till förvaltningsrätten som nu meddelat sin dom. Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje och fastställer i en dom att föreningen ska betala moms på 350 000 kronor. Föreningen hade också yrkat att få ersättning för kostnader i målet, något som förvaltningsrätten också avslår.
"Att medlemmarnas insats är densamma oavsett om anslutningen ligger nära eller längre bort och att insatsen inte heller blir lägre ifall medlemmen äger flera fastigheter i det aktuella området, medför ingen annan bedömning. Något undantag från skatteplikt enligt 3 kap. 2 § ML (mervärdesskattelagen) kan, enligt förvaltningsrättens mening, inte heller anses vara aktuellt då föreningen inte kan anses omsätta fastigheter på det sätt som krävs för att ett sådant undantag ska kunna tillämpas", skriver förvaltningsrätten.
Anders Persson är ordförande i föreningen. Han har tagit del av domen och tycker fortfarande att både Skatteverket och förvaltningsrätten har fel i sin bedömning.
– Vi behövde kapital för att bygga anläggningen och om vi istället för kontantinsatser hade tagit ett lån på banken för att betala kostnaderna hade det inte blivit momspliktigt. Men nu gjorde vi som vi gjorde och därför tycker de att vi ska betala moms, säger han.
Nu ska föreningen fundera över om man ska gå vidare och överklaga till ytterligare en instans.
– Vi kan överklaga till kammarrätten men vi har inte bestämt hur vi ska göra än. Vi ska ta ett snack med de skattejurister vi haft att göra med och höra vad de anser. Vi har ju två månader på oss att besluta så vi för se hur det blir, säger Anders Persson.