Förebyggande säkerhet i stiftet

STÖLDER. Kyrkor i landet som drabbats av stölder tar oftast till åtgärder i efterhand. I Luleå stift, som varit relativt förskonade från stölder, tar man istället till åtgärder i förebyggande syfte.- Det är det viktigaste vi kan göra för att bevara kulturarvet, säger Håkan Kohkoinen, byggnadsingenjör i Luleå stift.

Piteå2006-08-11 00:00
Brottsförebyggande rådet har gjort en undersökning gällande kyrkostölder som visar att Sverige är värst drabbat i norden av kyrktjuvar. Luleå stift har väldigt låg statistik när det gäller anmälda stölder. I princip har stiftet bara blivit av med en kanna och en sockerskål de senaste åren. Sedan i fjol har dock ett säkerhetsprojekt bedrivits som är sponsrat av staten och fortlöper året ut. Alla kyrkor inom stiftet ska inventeras och utbildas i säkerhet.

- Vi gör det inte för att det har hänt något, vi gör det före det händer, säger Håkan Kohkoinen.

Säkerhet

Inspektionen börjar med en utbildningsdag för att öka medvetenheten om riskerna som finns. Under inspektionen går man igenom brand- utrymmning- och inbrottssäkerhet. Om det under inspektionen upptäcks brister får kyrkan åtgärda dessa. Men enligt Kohkoinen ser det bra ut i Luleå stift.

- Om man jämför med övriga landet ser det bättre ut i Norr- och Västerbotten, säger Kohkoinen. Det viktigaste är att börja tänka säkerhet.

I Piteå stadsförsamling genomfördes inventeringen i fjol. Kyrkoherde Stieg Berggren säger att de fick godkänt.

- Vi hade nyligen sett över larm och brandsäkerhet. Det var några små detaljer som vi skulle ändra och de har vi rättat till.

Larm

Han berättar att kyrkan har en omfattande larmanordning och dyrbara saker så som kyrkliga skrudar och nattvardskärl och att dessa föremål förvaras i kassaskåp.

- Men man har ju sett i andra stift där de har hakat lös ljuskronor och ljusstakar. Det finns tydligen mycket intressant som man kan ta, säger Berggren.

Han är inte orolig för kyrkostölder men berättar att kyrkans öppettider har förändrats, mycket på grund av stölder runt om i landet. Nu har man begränsade öppettider och det måste alltid finnas någon personal i kyrkan.

- Det är ett tecken i tiden som är tråkigt, säger kyrkoherden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om