Förebyggande åtgärder minskar ohälsotalen

SJUKTAL. Även fast Norrbotten har höga ohälsotal så finns det hopp. Ohälsotalen sjunker undan för undan och utvecklingen ser lovande ut.- Det minskar radikalt, säger försäkringskassans verksamhetschef för Pite älvdal, Helen Edström. Vissa kommuner har fått grepp om det här.

Piteå2006-07-25 00:00
I Pite älvdal har Arjeplog hittills i år minskat ohälsotalen mest med 4,9 procent i jämförelse med 2005. Piteå har minskat med 2,3 procent.

- Det är väldigt positivt, säger Helen Edström. Vi har haft så mycket sjukfall att vi har fått sålla, nu börjar det vara en rimlig arbetsbörda för personalen.

Jobbar för minskning

När det gäller Arjeplogs minskning menar Helen Edström att det inte rör sig om så många sjukfall utan att det visar sig mer procentuellt i statistiken fast hon tycker att kommunen gjort ett bra jobb med friskvården.

Orsakerna till minskningen är många och Edström berättar att kommunalt anställda ofta är drabbade av sjukskrivningar och att kommunerna jobbar mer intensivt för att minska sina sjuktal.

- Kommunerna jobbar med friskvård, förebyggande och omplacering och tar sitt rehabiliteringsansvar, säger hon. Det beror på ett gott samarbete mellan sjukvård, arbetsförmedling och arbetsgivarna. De kommer in tidigare i ärenden och antalet nya sjukfall minskar med rehabeliteringssåtgärder.

Lagstiftning tillämpas

Att försäkringskassan har blivit hårdare i sin bedömning är inte fallet menar Edström. Däremot har lagstiftningen börjat tillämpas striktare.

- När vi får en sjukanmälan bedöms de innan vi gör en utbetalning. Om man tror att de beror på att vi dragit in sjukpenningar så är det inte det som är orsaken.

Inom Piteå kommun finns projektet PiteSund som inriktar sig på att förebygga sjukskrivningar. Efter att enkäter gjorts med personalen bestämde fastighetskontoret service, sig för att satsa hårt på att främja hälsan. Massage, subventionerade träningskort och utbildningar är några redskap i hälsoarbetet och de försöker också anpassa situationen utifrån den enskildes förutsättningar.

Jättebra utrustning

Fata Kaptenovic är 54 år och har städat sedan 1997. Hon har problem med sina axlar men är nöjd över de ergonomiska redskap som inte tidigare funnits.

- Vi har jättebra utrustning, det hjälper till, säger Fata och visar ett teleskopskaft på en mopp. Vi har jättebra arbetsledare som stöttar och hjälper oss.

Kurser och massage en gång i månaden med möjlighet till extratider är delar i Fatas hälsoförmåner.

- Det hjälper för en stund men jag har ett sådant tungt jobb att det kommer tillbaka.

Fata försöker tänka på hur hon belastar sin kropp men tidsbristen gör det inte alltid så lätt.

- Stressen påverkar mycket i hela kroppen, säger hon och tar sig för axlarna. Jag har inte råd att vara sjukskriven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om