Förebyggande arbete mot drogproblem

DROGFÖREBYGGANDE. Piteå är en av nio kommuner i landet som ingår i ett utvecklingsarbete mot narkotika och alkoholproblem. På måndagen fick kommunen besök av representanter för Alkoholkommitten och Mobilisering mot narkotika, som sorterar under socialdepartementet.

Piteå2007-08-14 00:00
- De nio kommunerna, tre i vardera Norrbottens, Jämtlands och Södermanlands län, erbjuds att utveckla ett systematiskt föräldrastöd samt strategier för att begränsa tillgången på alkohol och narkotika, berättar Gunborg Brännström, utvecklingschef vid Alkoholkommitten, som besökte Piteå tillsammans med Lena Melander från Mobilisering mot narkotika. De deltagande kommunerna får 100 000 kronor var under två år att användas till i första hand kompetensutveckling.

Brett perspektiv

Vid måndagens kommunbesök i Piteå, där man diskuterade alkohol- och narkotikasituationen och hur denna kan förebyggas, medverkade företrädare för bland annat lokal polis, skola, kommun och fritid, socialtjänsten och kommunledningskontoret.

- Vi försöker att hålla ett brett perspektiv, det handlar ju om att förebygga, säger Henry Lundgren, chef för individ- och familjeomsorgen.

Imponerad

Gunborg Brännström hade fått intrycket att polisen i Piteå gör ett imponerande drogförebyggande arbete riktat mot barn och ungdomar.

Även Strömbackaskolans förebyggande utvecklingsarbete imponerade på Alkoholkommittens och Mobilisering mot narkotikas utsända.

Den nya regeringen har bestämt att Alkoholkommitten, som startade sitt arbete 2001, ska upphöra den 1 januari 2008 och det alkoholförebyggande arbetet kommer därefter att fortsätta "i en mer permanent och långsiktigt hållbar struktur".

Länssamordnarna ska dock bibehållas, har socialministern lovat, noterar Gunborg Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om