Fördubbling av lärartjänster i länet
Antalet utannonserade lärartjänster i Norrbotten fördubblades under årets första fem månader jämfört med samma period förra året. Piteå ligger något under länssnittet, och i Älvsbyn minskade de utlysta tjänsterna med 70 procent.
I riket som helhet utannonserades 14 367 lärartjänster (en ökning med 28 procent). Lärarförbundet betecknar ökningen som en glädjande men blygsam vändning på arbetsmarknaden för lärare.
Positiv trend
Störst är den procentuella ökningen i Norrbotten. 142 lediga tjänster januari-maj i fjol har blivit 274 lediga tjänster i år, vilket är en ökning på 93 procent. Men inte heller på länsnivå vågar sig Lärarförbundet på alltför stora förhoppningar om en radikalt förbättrad arbetsmarknad för lärarna.
- Många av tjänsterna är specialkompetenser, det är lärare med lite smalare ämnen som man söker. Dessutom ser kommunerna över behörigheten hos den anställda personalen, det kan hända att de anstränger sig lite mer nu i och med att behörighetskraven kommer att skärpas i skollagen, säger Bo Karlsson, regionombudsman på Lärarförbundet i Norrbotten.
I Piteå har nio lärartjänster utannonserats under årets fem första månader, att jämföra med fem tjänster samma period i fjol (en ökning med 80 procent).
- De flesta av de här tjänsterna är förskollärar- och ämneslärartjänster, säger Yvonne Sandlund, ordförande för Lärarförbundet i Piteå.
Hon konstaterar att de flesta tjänsterna i Piteå kommun nu är tillsatta med lärare som har den rätta kompetensen.
- Vi har en mycket välutbildad lärarkår i Piteå.
Älvsbyns kommun ligger sämst till i länet vad gäller utannonserade lärartjänster. Tre utannonserade tjänster under årets fem första månader, att jämföra med tio under samma period i fjol, innebär en minskning med 70 procent.
Minskningen är dock inte så dramatisk som den först kan verka. Den hänger samman med att det i fjol utannonserades ovanligt många nya lärartjänster i Älvsbyns kommun.
Nya gymnasieprogram startade, samtidigt som vuxenskolan omorganiserade och flyttade in under gymnasieskolans tak. Dessutom startade utbildningsföretaget Framtid i norr.
Uppsägningar
Å andra sidan har fyra musiklärare sagts upp i och med nedläggningen av Musikskolan. Två ämneslärartjänster har också försvunnit. Och tre lärare har accepterat ett pensionserbjudande.
- Framtiden ser inte så positiv ut. Elevantalet minskar och pengarna räcker inte till. Det är tråkigt för medlemmarna, säger Kristina Marklund, ordförande för Lärarförbundet i Älvsbyn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!