Fördröjt beslut kan drabba brukare

Det blev ingen föreslagen sänkning av färdtjänsttaxorna i Piteå. Oppositionen, utom KD, var inte nöjd med underlaget och drev igenom en minoritetsåteremiss för att utreda vad det kommer att kosta.

Majoritetspartierna och KD vill införa RKM:s lägre taxor i Piteå. Oppositionen saknar beräkningar om vad lägre egenavgifter kan innebära i minskade intäkter.

Majoritetspartierna och KD vill införa RKM:s lägre taxor i Piteå. Oppositionen saknar beräkningar om vad lägre egenavgifter kan innebära i minskade intäkter.

Foto: Thomas Möller

Piteå2020-12-14 19:13

Kommunfullmäktige beslutade i februari att överlåta färdtjänsten till Regionala kollektivtrafikmyndigheten, RKM.

I måndags var det meningen att kommunfullmäktige skulle besluta att taxorna för 2021 ska debiteras i enlighet med RKM:s taxa. Med undantag för de 60-tal brukare som reser till daglig verksamhet, som annars hade riskerat en kraftig höjning. Där skulle Piteås nuvarande lägre taxor ligga kvar.

– Det är personer som har en väldigt låg ersättning för att delta i daglig verksamhet och pengarna räcker knappt till att betala resan, säger Anders Lundkvist (S).

RKM:s taxa är generellt lägre för alla resor under 70 kilometer då maxtaket på 200 kronor för en enkelresa slår in. Som exempel handlar det om 64 kronor mindre för en brukare som ska åka tre mil, enligt 2019 års taxa. 

Ledamöter från Moderaterna och Centerpartiet efterfrågade flera gånger vad sänkningen av egenavgifterna skulle innebära för kostnad för skattebetalarna i Piteå kommun. Utan att få något svar. Då yrkade Majvor Sjölund (C) på återremiss för att utreda det. 

Något som fick Anders Lundkvist att reagera kraftfullt.

– Oppositionen efterlyser en resultaträkning för färdtjänstverksamheten. Det innebär att vi reducerar de människor som behöver stöd och hjälp i form av färdtjänst till rena affärsobjekt.

Uttalandet upprörde Majvor Sjölund som vände sig till kommunfullmäktiges ordförande Stefan Askenryd och önskade att han skulle sätta stopp för Anders Lundkvists enligt henne förminskande uttryck på samma sätt som han sade ifrån när Magnus Häggblad (SD) några minuter tidigare svor i debatten. 

– Det handlar inte om att begära någon resultaträkning. Jag bad om statistik baserat på antal resor och jämförelser vad skulle det ha blivit för kostnad förra året om vi hade haft RKM:s taxa. Jag skulle önska att tonen blev lite bättre.

Majvor Sjölund fick med sig alla oppositionspartier förutom Kristdemokraterna vilket resulterade i en minoritetsåterremiss. Per Lönnberg (V) varnade för att det fördröjda beslutet slår hårt mot brukarna som måste åka taxi till sin dagliga verksamhet. 

– När vi tog beslutet om att överföra färdtjänsten till RKM tog vi också beslutet att deras taxor ska gälla. Återremissen kommer att innebära att de som har daglig verksamhet kommer att få dyrare jobbresor tills beslutet är taget. 

10 kronor dyrare per dag

Brukare inom socialtjänsten i Piteå har i dag en starkt subventionerad taxa. De som åker till daglig verksamhet eller studier betalar 19,25 per resa och de som arbetar och får lön för sitt arbete betalar 23,38 per resa. För resa till kommunens träffpunkter betalar de lägsta egenavgift, 50 kronor per resa.

Med RKM:s subventionerade taxor skulle det för denna grupp betyda en ökad kostnad med 6,50 kronor för resa till arbete och 10 kronor för resa till daglig verksamhet eller studier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!