Fördomar och intolerans börjar vid köksbordet

Hon kämpar mot fördomar, utanförskap och intolerans. På onsdagen kom journalisten och författaren Mary Juusela till Piteå för att prata om det hatiska läge Sverige befinner sig i men som går att vända.

UTBILDADE. Piteå kommun arbetar medvetet med mångfald. Onsdag utbildade Mary Juusela från Bålsta anställada vid fastighets- och serviceförvaltningen.

UTBILDADE. Piteå kommun arbetar medvetet med mångfald. Onsdag utbildade Mary Juusela från Bålsta anställada vid fastighets- och serviceförvaltningen.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2016-11-02 15:24

Mary Juusela är adoptivbarn från Indien, uppväxt hos finska föräldrar. Hon säger att hon fick en kärleksfull barndom, men som femåring märkte hon för första gången att hon var annorlunda. När hon stod i en ring på förskolan ville inte en pojke hålla henne i handen.

Som barn fick hon alltid frågor om sina ”riktiga” föräldrar. Hon berättar att hon utsattes för ett stort utanförskap på grund av hennes exotiska utseende, men som 19-åring beslutade hon att sluta jakten på att vara ”svensk”.

2006–2009 arbetade hon vid utrikesdepartementet. Hon är fortfarande verksamhetschef för stiftelsen Aiducatius som arbetar med utbildning för 1 500 grundskole– och gymnasieungdomar i Gambia och Tanzania.

– Det uppdraget lämnar jag vid årsskiftet, sade Mary Juusela till PT, efter att hon fängslat publiken vid en berörande föreläsning i Nolia Citys lilla scen på onsdagen.

Folket kom från Piteå kommuns fastighets- och serviceförvaltning.

– Föreläsningen ingår i Piteå kommuns mångfaldsarbete, viktiga frågor som också vi arbetar med, sade Helene Lundberg vid förvaltningen.

Mellan 2003–2013 intervjuade Mary Juusela 700 familjer i Sverige.

– Jag ville ta reda på vad som händer när människor inte får vara med och vad samhället gör åt det. Kön, färg, ursprung ska inte spela någon roll. Får du inte vara med kan du bli sjuk och mycket av detta är grunden till dagens psykiska ohälsa, sade Juusela.

Sverige var tidigare ett tolerant land.

–  Under 80- och 90-talet puttrade det på. Men under 90-talet kom rasisterna, nynazisterna och Lasermannen. Sedan blev det mer positivt vid milleniumskiftet, men efter valet 2014 har allt gått åt helskotta. Svenskarna fick se ett nytt fenomen i form av tiggare och fler flyktingar och det är inte svensken van vid. Folk har blivit mer hatiska, rädda och otrygga, men det stora problemet är tystnaden. De vågar inte prata. Man kan inte säga varken bu eller bä för då kan du bli stämplad som rasist.

Mary Juusela pekade på att landet befinner sig i en negativ rörelse där ”annorlunda” människor allt mer stängs ute. Sverige saknar kunskap i reell tolerans,men går det att vända?

– Absolut. Sedan mars förra året har jag utbildat 15 000 personer, allt från vd:n för Scania, till elever i grundskolor, säger Mary Juusela. som bestämt odlar tesen:

– Intolerans, fördomar och attityder startar alltid hemma vid köksborden. I slutändan är det den du är som kan skapa förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om