Elza Dunkels som under 20 års tid forskat om barn och internet, höll på måndagskvällen en föreläsning på Strömbacka inför knappt hundratalet åhörare. En föreläsning om vanliga fördomar kring skärmtid, selfies och mediepaniker men också hur vuxna bör stötta istället för att fördöma då det kommer till unga och internet.
– Min utgångspunkt när jag började min forskning var skolans arbete kring ungas nätanvändning, sade Elza Dunkels, och mindes hur det pratades om vad digitaliseringen innebar för vuxna, men ingenting om vad det innebar för eleverna.
Elza Dunkels minns hur Lunarstorm, då för länge sedan, fanns där som något farligt som vuxna inte begrep sig på och ville stänga av.
– Många vuxna säger att de inte fattar något av det som händer på nätet samtidigt som de säger åt ungdomarna hur de ska göra.
Hon vill att de vuxna ska vara aktiva med sina barn på nätet, på samma sätt som man som förälder är aktiv då det gäller till exempel fotboll.
– Jag kunde inget om fotboll när mina barn började med det, men jag lärde mig, köpte strumpor och passade tider. Vi måste börja göra likadant på nätet. Följ med på Pokemon go, eller geocaching.
Begreppet mediepanik fick ett helt eget avsnitt, där Momo-utmaningen, lyftes fram som ett exempel på en företeelse som fick enorm uppmärksamhet.
– Det här skulle vara en utmaning till unga människor att begå olagliga och farliga saker och i slutändan ta sitt eget liv. Det fanns precisa uppgifter om att 123 unga människor i Sydamerika tagit sitt liv. Allt var hittepå. Det höll i sig i ungefär tre veckor, ungefär så länge som en mediepanik brukar pågå.
Elza Dunkels beskriver hur selfies ofta beskrivs förminskande av vuxna och hur det skulle bidra till sexualiseringen av samhället.
– Att säga så är trams. En 14-åring ska inte lastas för det. Selfies är en konstform för ett självporträtt. Jag tror ingen sade till Vincent van Gogh att han skulle sluta upp med sina självporträtt.
Avslutningsvis visar Elza Dunkels upp några råd hon ger till barn om nätet, efter att ha blivit kontaktat av tidningen Bamse.
– Visa den här artikeln för dina vuxna och be dem läsa. Vissa vuxna har svårt att förstå varför vissa saker på nätet är roliga – försök förklara för dem. Tänk på att du alltid har rätt att ångra dig. Även om du har lovat att vara med på något, skicka en bild eller vara vän med någon. Om du stöter på något på nätet som du funderar över eller som oroar dig, prata med en vuxen om det.