Förbundet kräver omprövning

Socialstyrelsen delar Läkemedelsverkets syn om att cancermedicinen Avastin inte bör användas rutinmässigt inom ögonsjukvården. Diabetesförbundet kräver nu att landstinget omprövar beslutet.

"Alla län måste ompröva beslutet", säger Ingegärd Bergvall, ordförande i Piteås diabetesförening, angående Socialstyrelsens utlåtande.

"Alla län måste ompröva beslutet", säger Ingegärd Bergvall, ordförande i Piteås diabetesförening, angående Socialstyrelsens utlåtande.

Foto: Erik Westergren Erik Westergren

PITEÅ2012-07-18 06:00

I vintras anmälde Svenska Diabetesförbundet fyra landsting till Socialstyrelsen, bland annat Norrbotten. Som Piteå-Tidningen tidigare skrivit är anledningen att landstinget valt att använda ett icke godkänt läkemedel vid behandling av förändringar i gula fläcken, AMD och DME. Detta trots att det finns ett annat godkänt och väl beprövat läkemedel, Lucentis, men som är avsevärt dyrare än Avastin. Diabetesföreningen är nöjd med Socialstyrelsens skrivelse som går i linje med Läkemedelsverkets och föreningens åsikt om att cancermedicinen inte bör användas för att behandla ögonsjukdomar.

- Hoppas bara att landstinget följer rekommendationen men det tror jag inte. Jag tror att de skiter i det, säger Ivan Åberg, ordförande för diabetesföreningen i Norrbotten.

Uppföljning av risker
Behandlingen med Avastin sker på samma sätt som Lucentis då medicinen injiceras i ögat med en kanyl. Det är ännu oklart om Avastin ger några biverkningar men enligt tidningen Dagens medicin har den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA rapporterat om att Avastin-injektioner lett till allvarliga ögoninfektioner hos tolv patienter i Miami på grund av streptokocker. I Socialstyrelsens rapport framkommer det att efter att ha samrått med Läkemedelsverket, om att Avastin används, är en noggrann uppföljning av effekter och risker extra viktig.

- Landstinget kommer att hävda att de gjort en noga uppföljning av medicinen, men läkemedel följs inte upp på samma sätt när det inte är godkänt, därför kommer man aldrig att upptäcka riskerna med att använda Avastin. Jag skulle gärna se att landstinget gör en uppföljning men det är jag mycket tveksam till, säger Ivan Åberg.

På Piteå diabetesförening är man av samma åsikt när det gäller Socialstyrelsens rapport.

- Det här är perfekt, det är det här vi har gått och väntat på. Om den här medicinen godkänns så vet vi inte hur mediciner byts ut mot andra som de tror fungerar. Och om det blir fel så anmäls det inte om ingen får veta hur det går, säger Ingegärd Bergvall, ordförande i Piteås diabetesförening, som menar att landstingen måste ompröva beslutet.

Patientsäkerhet
Enligt Socialstyrelsen förekommer det ibland ordination av läkemedel som inte är godkänt för det exakta ändamålet, men inget förbud gäller och det är en bedömning som måste göras av läkaren. Överläkaren och länschefen för ögonsjukvården, Gregory Olsson-Lalor, fattade beslutet om att införa Avastin. Han har tidigare berättat för PT att Avastin och Lucentis är likvärdiga preparat och att det inte finns någon anledning till oro. Han menar att det inte finns några bevis för att cancermedicinen ska ge några farliga biverkningar. Bytet av läkemedlet är också en ekonomisk fråga då fyra milliliter Avastin kostar 4 000 kronor och 0.05 milliliter Lucentis kostar 9 000 kronor.

Enligt Socialstyrelsen så bör landstinget ompröva deras ställningstagande angående behandlingen av läkemedlet.

På landstinget ser de frågan som en medicinsk bedömning men de har ännu inte hunnit sätta sig in i rapporten.

- Det är överläkaren som följer den medicinska behandlingen och som ska bestämma vilka mediciner som ska användas. Vi kommer att avvakta med beslutet tills vi har samlats för att kunna se allas synpunkter, säger Britt Westerlund, landstingsråd (S), och syftar på överläkaren Gregory Olsson-Lalor, länschefen och övriga landstingsråd.

Kommer ni att ompröva beslutet?
- Det beror på hur rapporten är skriven, nog antar jag att man gör det från läkarhåll. Vi måste hålla oss till det som är lagligt, säger Westerlund.

Diabetesförbundet anser att det inte är rimligt att vänta tills dess att någon patient drabbas av biverkningar
från
medicinen. Men gör inte landstinget en omprövning av beslutet har diabetesföreningen inte sagt sista ordet.

- Det måste de göra. Om inte, så kommer vi att kämpa ännu mera, säger Ingegärd Bergvall.

Ögonläkaren Gregory Olsson-Lalor har inte gått att nå för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om