Dagen efter den tragiska olyckan, som vållade stor förstämning vid Rolf Blomkvists arbetsplats, genomförde Arbetsmiljöverkets inspektör Hans Larsson en första inspektion för att bilda sig en uppfattning om vad som hade hänt.
För PT vill han inte gå in på detaljer kring olyckan eftersom det råder förundersökningssekretess. Men efter en ytterligare inspektion den 3 maj beslöt Arbetsmiljöverkets sektionschef Nadja Lukin att utföra ett direkt förbud emot den typ av arbeten Rolf Blomkvist och hans arbetskamrater utförde. Den Inspektionen visade att det fanns brister i användandet av fallskydd bland personalen, men de bristerna påpekar Hans Larsson, hade ingenting med själva olyckan att göra .
Nu råder dock förbud att arbeta på hög höjd.
– Beslutet innebär att det inte får utföras några arbeten på hög höjd förrän SSAB vidtagit nödvändiga åtgärder och det gäller nu, säger Hans Larsson.
I den anmälan Arbetsmiljöverket upprättat kräver verket i första hand att SSAB monterar in fasta fallskydd som arbetsplattform, skyddsräcken och fotlister som ska hindra en person från att falla ned.
I andra hand kräver verket att SSAB tillhandahåller personlig fallutrustning.
Exempel på personlig fallutrustning är att de anställda förses med selar, hakar och linor.
– Det beslut som tagits är tillfälligt, men inom kort kommer vi att permanenta förbudet, om inte SSAB uppfyller de villkor vi satt upp, säger Hans Larsson, som uppger att just nu utförs inte den här typen av arbeten på hög höjd.
Åsa Bäcklin, kommunikatör vid SSABs pressavdelning säger till PT att det finns både fast och personlig utrustning för den här typen av jobb.
– Men det vi gör nu är att vi går igenom all utrustning och behöver den kompletteras gör vi det, säger Bäcklin, som inte tolkar Arbetsmiljöverkets beslut som förbud.
– Vi kan fortsätta om vi följer villkoren och pågår det just nu något arbete på hög höjd så sker det med säkerhetsutrustning, säger hon.
SSABs huvudskyddsombud Thomas Barsk kommenterar beslutet.
– Det finns regler sedan tidigare som ska följas och det finns tillgång till fallskydd. Men nu sker en översyn inom hela SSAB. Vi genomför en kampanj för användning av fallskydd, det behövs mer utbildning, och vi genomför inga arbeten utan att göra riskanalyser, säger Barsk till PT.